Szlovák csalásra gyanakszik az EU

Vágólapra másolva!
A bennfentes kereskedés gyanújának tisztázására szólította fel Szlovákiát Joaquin Almunia, az EU pénzügyi biztosa. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy szlovák politikusok bizalmas információkat "fecsegtek ki, mert közvetlenül az ország euróövezeti belépését megerősítő bejelentés előtt egyes befektetők szokatlanul nagy összegekért vásároltak koronát.
Vágólapra másolva!

A szlovák jegybank már vizsgálja, történt-e kiszivárogtatás azt megelőzően, hogy a korona árfolyami sávjának közepét május 28-án eltolták és ezzel mintegy 17,5 százalékkal felértékelték a nemzeti valutát. Szlovák ellenzéki vélemények szerint a tervezett lépésről tudhattak egyes magánbefektetők is.

Az ügyben érintettnek mondott Jan Pociatek pénzügyminiszter azonban túlélte a héten a bizalmatlansági szavazást, a parlament szerdán elutasította a leváltására tett ellenzéki indítványt. Lapértesülés szerint vele szemben is az a gyanú merült fel, hogy bizalmas információkat "fecseghettek ki", mert május 28-án egyes befektetők szokatlanul nagy összegekért, összesen mintegy félmilliárd euró értékben vásároltak fel szlovák koronát a devizapiacon.

Mivel az üzlet az adott napon nem igazán kecsegtetett haszonnal, úgy tűnt, mintha ezek a pénzügyi csoportok már előzetesen értesültek volna arról, hogy Brüsszel a nap utolsó perceiben, közvetlenül éjfél előtt megteszi a Szlovákia euróövezeti belépését megerősítő bejelentést.

Almunia szerint a szlovák hatóságoknak reagálnia kell az etikai és jogi szabályok betartatásának kérdésében. Robert Fico miniszterelnök és pénzügyminisztere kizártnak nevezte, hogy előzetes információ szivárgott ki a korona árfolyammódosítását illetően.

Almunia szerint a szlovákiai vizsgálat nem érinti az ország euróövezeti felvételének tervét. A végső kérdés az, milyen koronaátváltási árfolyamot jelentenek majd be az euróra július 8-án a szlovákok.