Poroszlón Tisza-tó ökocentrum épül

Vágólapra másolva!
A Tisza-tó egyedülálló állat és növényvilágát bemutató ökocentrum valósul meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv Keretében a Heves megyei Poroszlón, mintegy 2,2 milliárd forint beruházásával - jelentette be az Észak-magyarországi Fejlesztési Tanács társelnöke csütörtökön Egerben.
Vágólapra másolva!

A többi között egy 600 ezer literes akvárium-rendszert is magában foglaló beruházás indul 2008 októberében, amit 2010 szeptemberétől látogathat a nagyközönség - közölte Sós Tamás

A beruházási összeg 87,5 százaléka az uniós és költségvetési támogatás, a fennmaradó összeg a település önereje - tette hozzá.

Sós Tamás elmondta, hogy az vízi élővilágot bemutató akváriumcentrumon túl, helyet kap a létesítményben egy háromdimenziós filmek bemutatására alkalmas vetítőtér, a Tisza-tóra kilátást biztosító panoráma torony, illetve olyan vízi, gyalogos és kerékpáros túraútvonalak indulnak a centrumtól, amelyeken a tájékozódást GPS-rendszer segíti.

Ugyanakkor mozgássérültek számára is használható akadálymentesített horgászhelyeket és madármegfigyelő tornyokat alakítanak ki, illetve a fejlesztés kapcsolódik a poroszlói vízi tanösvényhez és a csónakkikötőhöz is.

Mindennek nyomán évi 200 ezer látogatóra számítanak évente, a beruházás új munkahelyeket is jelent a térségben - ismertette a programot Sós Tamás.Godó Lajos a Tisza-tavi Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke arról szólt, hogy a világörökség részét képező 7.500 hektáros terület központjában kialakításra kerülő ökocentrumot az Alföld egyik kiemelkedő, példaértékű beruházásának szánja a kormányzat.

Hangsúlyozta, hogy a halfajtákon kívül, 280 madárfaj élő- és átvonulási körzete a Tisza-tó és a többi között különleges növényeknek, tavirózsáknak és sulyom fajtáknak ad otthont.