Pici eséssel nyitott a BUX

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 8,15 pontos csökkenéssel, 20 539,85 ponton nyitott csütörtökön, ami a szerdai záró értékéhez képest 0,04 százalékos gyengülés.
Vágólapra másolva!

A piac "kifulladása" miatt enyhe esés várható a Budapesti Értéktőzsdén.

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője szerint az amerikai Fed szerdai döntése - amely alapján a várakozásoknak megfelelően 2,00 százalékon maradt az irányadó kamat - megerősítette a befektetőkben az amerikai inflációs veszéllyel kapcsolatos aggodalmakat, amely az amerikai, így a magyar piac esését is eredményezheti.

Az elemző szerint a BÉT szerdai záróértéke körül nyit csütörtökön, a kereskedés közepes forgalmat eredményez majd.

Úgy vélte, mind a piaci folyamatokra érzékenyen reagáló OTP, mind pedig a Mol árfolyama esik majd.

Elrontotta a pénzügyi szektor a nyitást Nyugat-Európában

Csütörtök reggel a nyugat-európai részvénypiacok gyengébben kezdtek, és elsősorban a bankok jegyzése romlott a további veszteségeik miatti aggodalomra és azután, hogy a Fed a várakozásoknak megfelelően nem módosított az irányadó kamatokon.

A bankok jegyzésének csökkenését főként az váltotta ki, hogy a Goldman Sachs semlegesre módosította az értékforgalmi társaságok megítélését, és a Citigroupot az eladásra ajánlott listára tette fel, ami további leírásokat valószínűsít. A becslések szerint a Citigroup további 8,9 milliárd dollárnyi hitel leírására kényszerül majd.

Az UBS 1,8, a HSBC 1,3 százalékkal és a Credit Suisse 1,2 százalékkal esett. A vesztesek listáját a belga-holland Fortis pénzügyi szolgáltató vezeti, amely fizetőképessége megőrzése érdekében 8 milliárd eurós - új részvények kibocsátására, eszközök értékesítésére kiterjedő - tervet jelentett be.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója a nyitás után fél órával 0,8 százalékos csökkenéssel 1217,32 pontra esett, elvesztve előző napi 1,1 százalékos nyeresége java részét.

Csütörtökön a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 több mint 3 pontos veszteséggel kezdett, és fél óra múlva 25 pontos (0,4 százalékos) csökkenésben volt.

A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 több mint 81 pontos eséssel indult, és fél óra múlva 46 pontos (0,7 százalék) veszteségnél járt.

Párizsban a CAC-40 több mint 20 pontos emelkedéssel nyitott, de fél óra múlva 36 pontos (0,8 százalék) veszteségben volt.

Alig mozdult a Nikkei

A tokiói értéktőzsde fő mutatója csütörtökön már a hatodik üzleti napon csökkent, - ez volt eddig az index idei évi leghosszabb csökkenési időszaka. Az index 0,05 százalékos csütörtöki mérséklődése összefüggésben áll a nyersolaj szerdai meredek esésével, ami nem kedvezett a kereskedőházaknak, köztük a Mitsubishi Corp.-nak.

A forgalom gyenge volt, nem szűnt a kereskedőknek a világgazdasági konjunktúra miatti aggodalma. A Nikkei esését ellensúlyozta, hogy a befektetők biztosnak ígérkező papírokban - gyógyszeripari cégek - kerestek menedéket.

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 7,6 pontos, azaz 0,05 százalékos mérséklődés után 13 822,32 ponton zárt. Szerdán 19,64 pontos, azaz 0,14 százalékos veszteséggel 13 829,92 ponton zárt, 9,65 százalékkal alacsonyabban az év véginél.