Osztalékrekord a Zwacknál

Vágólapra másolva!
A Zwack Unicum Nyrt. részvényesei a társaság történetének legnagyobb osztalékáról,   részvényenként 1.100 forint osztalék kifizetéséről döntöttek a csütörtökön Budapesten megtartott éves rendes közgyűlésen.
Vágólapra másolva!

Az áprilistól márciusig tartó 2007-2008-as üzleti évben a magyar számviteli szabályok szerint elkönyvelt 3,007 milliárd forint adózott nyereségből a 77,02 százalékos részvételi aránnyal megtartott közgyűlés 2,239 milliárd forint osztalékalapról határozott.

Frank Odzuck, a Zwack Unicum vezérigazgatója az idei üzleti év kilátásairól szólva - számok említése nélkül - arról tájékoztatta a részvényeseket, hogy az előző évihez hasonló eredményeket várnak. A forint erősödése az import szeszesitalok árának csökkenését eredményezi az amúgy is erős árversennyel jellemezhető magyar piacon. A Zwack Unicum válasza erre a márka erősítése - mondta a vezérigazgató hozzátéve, hogy ugyanakkor a dinamikusan növekvő export szempontjából is kedvezőtlen a forint erősödése.

Az elmúlt évi tevékenységek közül a vezérigazgató kiemelte az export bővülését, az innováció eredményeként piacra kerülő termékek növekvő forgalmát és a borászat nyereségessé tételét.

A Zwack Unicum, a társaság 26 százalékos részvényese, a Diageo Holdings segítségével szeptembertől megkezdi termékeinek bevezetését az Egyesült Államok szinte minden államában.

Részvényesi kérdésre válaszolva a vezérigazgató elmondta: a Diageoval kötött hosszú távú licenc megállapodás alapján megosztják a marketing költségeket és a nyereséget is, de mindkettő döntően a Diageonál marad. Az amerikai értékesítés a magyar cég számára rövid távon a piaci bevezetés költségei miatt nem hoz nyereséget, és hosszú távon is csak a profit kis hányadát adhatja - magyarázta a vezérigazgató. Zwack Péter hozzátette: a cég számára fontos Magyarország imázsának építése az amerikai földrészen.

A részvényesi gyűlésen a társaság jelenlegi elnöke, Zwack Péter bejelentette visszavonulását. A tisztet - az igazgatóság döntésének megfelelően -, fia, Zwack Sándor veszi át, lányát pedig a közgyűlésen az igazgatóság tagjai közé választották. Zwack Péter emlékeztetett arra, hogy az 1790-ben alapított családi vállalkozásban immár a hatodik generáció veszi át a vállalkozás irányítását. A részvényesek döntöttek tiszteletbeli elnöki cím létrehozásáról, és erre Zwack Pétert választották meg.

A közgyűlésen jóváhagyták az 2007-2008-as üzleti évről szóló beszámolókat és módosították a társaság alapszabályát..