Tizedével alábecsülték az áramfogyasztást

Vágólapra másolva!
Sérülékennyé teszi a hazai áramellátás biztonságát, hogy a nyári csúcsfogyasztás idejére eső villamosenergia-fogyasztást mintegy tíz százalékkal, egy tiszántúlnyi terület fogyasztásával becsülték alul a hazai villamosenergia-kereskedők - értesült a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A tervekben nem szereplő, együttesen körülbelül 700 megawattnyi teljesítményt a Mavir Zrt. ugyan rendelkezésre tudja bocsátani, tartalékai azonban nem jelentős tervezési hibák kiegyenlítésére, hanem elsősorban műszaki zavarok esetére szolgálnak - mondta a Világgazdaságnak Kapás Mihály, a társaság diszpécserszolgálatának vezetője. A Mavir nem alkalmazhat semmiféle retorziót a rossz igénytervezés miatt, a Magyar Energia Hivatal (MEH) figyelmét azonban felhívhatja a pontatlan tervezésben rejlő ellátás biztonsági kockázatokra. A korábbi előrejelzés szerint az idei hazai áramigény két százalékkal nő, de persze a nyári kereslet erősen időjárásfüggő.

A mai napi csúcsfogyasztás 6200 megawatt körül alakulhat, és a hétfői 6124 megawattot követően a hét folyamán a fogyasztási szokások és a hőmérsékleti adatok alapján Kapás Mihály hasonló vagy ennél kissé magasabb értéket vár.

Szükség esetén két eszköz is létezik az ország villamosenergia-fogyasztásának csökkentésére. Az egyik szerint egyes nagyfogyasztók az alacsonyabb áramárért cserébe vállalták, hogy fogyasztásuk megszakítható, ha a helyzet úgy kívánja. A másik eszköz nagyobb súlyú, e szerint a kisfogyasztók egy része elfogadja - a 10-12 százalékkal alacsonyabb tarifáért cserébe -, hogy csúcsigény idején csökkentik áramellátását - írja a Világgazdaság.