Nem tudni, hogy emel-e az EKB kamatot

Vágólapra másolva!
Kissé megzavarta az elemzőket az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a júliusra várt kamatemelés bizonyossága felől.
Vágólapra másolva!

- A bank kormányzótanácsa változatlanul rendkívül aggódik, hogy a korábban vártnál magasabb és tartósabbnak ígérkező infláció esetleg beépül az inflációs várakozásokba, és másodlagos hatásokkal jár. Amint már korábban jeleztük, emelt riadószinten vagyunk, és a kormányzótanács a továbbiakban is szorosan figyelni fogja a fejleményeket - mondta az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet az Európai Parlament gazdasági bizottsága számára készített jelentésében.

Legutóbb, a június eleji kamatértekezletén a bank ismét változatlanul, 4,00 százalékon hagyta az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. A tavaly júniusi, utolsó emelés óta nem nyúlt hozzá. A most júniusi döntést követő sajtóértekezleten azonban Trichet azzal a kijelentéssel lepte meg az elemzőket és a piacot, hogy júliusban "nem biztos, de lehetséges" kamatemelés. Jóslatának hatását azóta növelte, hogy utolsó statisztika szerint az euróövezetben a tizenkét havi infláció májusban a vártnál és az első becslésnél nagyobb volt, új rekordot ért el 3,7 százalékon, viszont az EKB időközben javította az euróövezet idei gazdasági növekedésére szóló előrejelzését.

A mostani, szerdai nyilatkozatában azonban Trichet megerősítette, hogy a bank "szorosan odafigyel" - ez a kitétel az EKB tolvajnyelvén változatlan kamatot jelent a következő értekezleten. Kamatemelés akkor vehető biztosra, ha a bankban "erős éberség" szükségességét említik. A Trichet által most - és a kormányzótanács más tagjai által e hónapban már többször - említett "emelt riadószint" szemlátomást köztes állapot a "szoros figyelés" és az "erős éberség" között, tehát a júliusi kamatemelést nem lehet úgy tekinteni, mintha már zsebben volna, vélték elemzők Trichet hallatán.

Ez utóbbi nézetet erősítette Trichet azzal is, hogy úgy vélte: az euróövezeti GDP erős első negyedévi növekedése egyszeri tényezőknek, főleg a jó időjárásnak tudható be, és "megfelelőbb lesz majd az első két negyedévet együtt szemlélni".

Az euró/dollár árfolyam egyelőre nem sokat mozdult Trichet beszámolója nyomán, az euró a beszéd után 1,5572 dollár volt a londoni bankközi piacon, 0,0007 dollárral drágább a keddi későinél, beragadva az amerikai Federal Reserve esti kamatdöntése előtt.

A szerdai ármegállapításban azonban az euróövezeti bankközi kamatok (Euribor) kissé csökkentek a keddi szintekről, egy hétre 4,313 százalékra 4,377 százalékról, egy hónapra 4,482 százalékra 4,489 százalékról, három hónapra változatlan maradt 4,958 százalékon, és a hosszabb lejáratokra is csökkent.