Londoni elemzők szerint emel az EKB

Vágólapra másolva!
Felesnél nagyobb az esélye a jövő havi euróövezeti jegybanki kamatemelésnek, amely azonban szerdai londoni elemzői vélemények szerint - ellentmondásosnak tűnő módon - tovább hajthatja az inflációt a dollár relatív gyengítése és így az olajárak további emelése révén. Ezért, és a lassú növekedés miatt várható a kamatszint   visszacsökkentése már az idén.
Vágólapra másolva!

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő gazdaságelemző szolgálata - Moody's Economy - által kiadott előrejelzés szerint 51 százalék az esély arra, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) júliusban végrehajt egy negyed százalékpontos kamatemelést.

A ház 45 százalékos valószínűséget ad annak, hogy az EKB a jövő hónapban a jelenlegi, 4,00 százalékos szinten tartja irányadó kéthetes refinanszírozási kamatminimumát, és - a legutóbbi erőteljes inflációs adatok nyomán - 4 százaléknyi esélyt arra is lát a hitelminősítő, hogy a jegybank júliusban agresszív, fél százalékpontos emelésről dönt.

A Moody's londoni elemzői szerint a kamatcsökkentésnek jelenleg egyértelműen nincs esélye, tekintve a legutóbbi, 3,7 százalékos éves inflációt, ami 16 évi csúcs volt az euróövezetben.

A kamattartásra adott viszonylag jelentős valószínűséget a cég azzal magyarázza, hogy az euróövezeti gazdaságon belül a feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor kibocsátása a friss adatok szerint zsugorodik, és jóllehet az első negyedévi növekedés jobb volt a vártnál, az EKB is elismeri, hogy ez olyan, időleges tényezők eredménye volt, mint például az enyhe tél.

Magasabb kamat, gyengébb dollár, nagyobb olajár?

Mindemellett a magasabb kamatszint tovább erősíti az eurót, vagyis értelemszerűen gyengíti a dollárt, ami viszont újabb felhajtóerőt ad az olajáraknak. Így az EKB a kamatemeléssel gyakorlatilag maga tüzelheti tovább az inflációt, áll a Moody's Economy szerdai londoni elemzésében.

A ház összességében azonban arra számít, hogy az euróövezeti jegybank végrehajt egy negyed százalékpontos emelést júliusban, de a kamatszint már nagy valószínűséggel az év végére visszasüllyed 4,00 százalékra, 2009 első negyedévében pedig 3,75, 2009 közepére 3,50 százalékig csökken tovább.

Más citybeli házak jóval keményebb euróövezeti pénzügypolitikai forgatókönyvet is el tudnak képzelni.

A Barclyas és a Merrill Lynch még nagyobb szigorra számít

A Barclays Capital bankcsoport e héten Londonban kiadott elemzésében azt jósolta, hogy az euróövezet harmonizált fogyasztóiár-inflációja ebben a hónapban 3,9 százalék lesz, és augusztusban - az olajáraktól függően - akár 4,1 százalékon is tetőzhet. Ezt figyelembe véve a ház szerint nőtt az esély arra, hogy az EKB szeptemberben vagy októberben végrehajt egy második negyed százalékpontos kamatemelést is a júliusra várt szigorítás után.

Egy másik nagy londoni befektetési csoport, a Merrill Lynch elemzői szerint "eddig sem volt messze az 50 százaléktól" annak az esélye, hogy az EKB-kamatciklus 4,50, vagy akár 4,75 százalékig folytatódik tovább, de most már ez a valószínűség is "egyértelműen 50 százalék felett van".

Jean-Claude Trichet EKB-elnök e hónap elején azt mondta: "nem biztos, de lehetséges", hogy a bank a következő, júliusi kamatértekezletén "esetleg mozdul egy kicsit".

Már ez a kijelentés is meredek dollárgyengülést és egyidejűleg rekord napon belüli olajár-emelkedést okozott.