Már 236 forint alatt van az euró

Vágólapra másolva!
Tovább folytatódik a forint erősödése, a budapesti bankközi devizapiacon szerdán délután három óra körül már alig 150 forintot ér a dollár, és 235,84 forintot ért egy euró. Elemzők szerint akár 230-ig is elmehet az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Fél tízkor még 238,30/40 forint volt az euró árfolyama a keddi 238,80/90 forint után. A délelőtti kereskedés alatt az árfolyam járt 237 forint alatt is. Délután háromkor az euró 235,92 forintos árfolyamon tartózkodik.

A jelenlegi árfolyamszint 2003 januárja óta a legalacsonyabb; akkor 234,69 forintos MNB-középárfolyam jelentette azt a szélső értéket, amit már erőteljes jegybanki beavatkozás és így hirtelen forintgyengülés követett. Az elmúlt közel öt és fél évben 240 forint alatti euróárfolyam - az elmúlt napokra jellemző erősödő irányzat kibontakozásáig - nem fordult elő.

A forint már a dollárral szemben is erős: délután háromkor 150,98 forint volt az amerikai deviza, ami reggel még 153,10/30 forint, kedden délután pedig 152,90/95 forint volt.

A zloty is húzta

A forint mai erősödése mögött a lengyel kamatdöntés áll, ami a zloty és régiós valuták erősödését is előidézte - mondta el az [origo]-nak Kovács Mátyás, a Raiffeisen elemzője. A Lengyel Nemzeti Bank a szerdai kamatdöntésével negyed százalékponttal 6,00 százalékra emelte alapkamatát. A forint euróhoz viszonyított árfolyamának erősödésébe ezen kívül belejátszhatott az MNB-elnök azon nyilatkozata is, miszerint a fokozatos forinterősödés jót tehet a magyar gazdaságnak - véli az elemző. Rövid távon nagyon nehéz megbecsülni a várható irányzatot, Kovács Mátyás szerint könnyen 235-ig is erősödhet az árfolyam, de a nemzetközi befektetők számára negatív hírek hatására akár 245-re is visszagyengülhet.

A tendencia már régebb óta látható, hiszen a forint már néhány napja áttörte az erősen védett 240-es szintet; és bár a hétfői kamatemelés elmaradt, idén még várhatók további emelések, amit a piac előre beáraz - fogalmaz Misik Sándor, a Hamilton elemzője. Az euróhoz képest magas magyar kamatszint várhatóan nemigen mérséklődik a közeljövőben, és mivel az államháztartás helyzete is tartósan javulni látszik, a befektetők 9-10 százalékos hozam mellett örömmel finanszírozzák a magyar adósságot.

Opciós kiütés

Barcza György és Kolba Miklós véleménye szerint a 238 forinton halmozódó sok opció kiütése (tehát technikai ok) fedezhető fel a forint hirtelen javulásának hátterében. A kiütött opciók következtében ugyanis megszűnt a forint további erősödésével szembeni ellenállás, így az árfoolyam meglódult a 235-ös szint felé - áll a portfolio.hu internetes oldalon.

Forrás: TDCfinancial
A forint elmúlt egy éve (Forrás: TDCfinancial)

Szinte mindenkinek jó az erős forint

Hogy mindez meddig tarthat, azt Misik Sándor szerint is nehéz megjósolni, a 235-ös, sőt 230-as szint is elérhető lehet. A nemzetközi piacon nincs jele annak, hogy menekülnének a devizabefektetők, de a külföldi események (például kedvezőtlen banki eredmények) még befolyásolhatják a későbbieket. Jelenleg mindenesetre nem sok ellenérdekelt van az erősödő trenddel szemben, hiszen a jegybanknak inflációcsökkentő hatása miatt jó, a devizában eladósodottaknak jó, és talán csak az exportban érdekelt gazdasági társaságok szeretnének gyengébb forintot - teszi hozzá az elemző.

Kivéve az exportnak

A ötéves rekordszintre dráguló forint azonban kedvezőtlenül érinti az exportőröket és negatív hatást gyakorol a működőtőke behozatalára is - fejtette ki Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára, aki Nagy-Britannia-i látogatáson tartózkodik a DowJones hírügynökségnek.

A forint látványos felfelé ívelésen ment keresztül a közelmúltban, amit a magyar gazdaság meghatározó elemeinek javulása és a globális kockázatviselési hajlandóság növekedése magyaráz - írja ezzel a DowJones.

Garamhegyi véleménye szerint "az egészséges forintárfolyam valahol az euróhoz viszonyított 250-255-es szinten van" és ez "többé-kevésbé megfelelő a beruházások, és jó az export számára". Az államtitkár szerint egy kevésbé felértékelődő forint és egy kissé alacsonyabb kamat kedvezőbb lenne.