A Spar felvásárolhatja a Plust

2008.06.25. 16:03

Az Európai Bizottság - az EU összefonódás-ellenőrzési rendeletével összhangban - jóváhagyta szerdán a Plus Élelmiszer Diszkont Kft.-nek a Spar osztrák kiskereskedelmi vállalat által tervezett felvásárlását.

A bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az ügylet nem fogja jelentősen korlátozni a hatékony versenyt az Európai Gazdasági Térségben vagy annak bármely jelentős részén. Az osztrák Spar csoport, leányvállalatain - szupermarketeken, hipermarketeken és diszkontáruházakon - keresztül számos európai országban jelen van. Textil- és sporttermékek kiskereskedelmével is foglalkozik. A Spar Magyarországon szupermarketeket és hipermarketeket üzemeltet.

A Plus Magyarország diszkontüzleteket működtet Magyarországon. A tervezett ügyletre vonatkozó bizottsági vizsgálat a mindennapi fogyasztási termékek élelmiszer-kiskereskedelmi és beszerzési piacára összpontosított.

A vizsgálat megállapította, hogy az egyesült vállalat a jövőben is számos erős, hatékony, valamint nemzeti és helyi szinten is jelentős piaci részesedéssel rendelkező versenytárssal néz majd szembe. A bizottság úgy találta, hogy a beszerzési piacokon a tervezett ügylet nem vezet az egyesült vállalat vásárlóerejének jelentős növekedéséhez beszállítóival szemben, vagyis az egyesült vállalat nem kerül olyan pozícióba, hogy befolyásolhassa beszállítóinak árait.

KAPCSOLÓDÓ CIKK