Változik a nyugdíjpénztári számlaértesítő

Vágólapra másolva!
A magánnyugdíjpénztárak az eddig megszokottnál később írják jóvá a pénztártagok egyéni számláján a 2007. évi tagdíjakat és azok hozamait - hívja fel a figyelmet az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).
Vágólapra másolva!

A 2008. június 30-áig kiküldött egyéni számlaértesítők a 2007-re eddig lekönyvelt tételeket mutatják, amelyek várhatóan nem minden esetben egyeznek meg a foglalkoztatók által a 2007-es naptári évre bevallott és befizetett tagdíjak teljes összegével - derül ki a két szervezet honlapján közzétett közös tájékoztatóból.

A számlaértesítők az egyéni számlákon 2007-re ténylegesen jóváírt tagdíj és hozam összege mellett tájékoztatásként közlik a hozzájuk 2008-ban beérkezett, de 2007-re vonatkozó tagdíjbevallási és befizetési adatokat is. Az utóbbi adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, a 2009-ben kiküldött, 2008-ra vonatkozó számlaértesítőben szerepelnek majd könyvelt tételként.

A késedelmes jóváírás hátterében az áll, hogy 2007. január 1-jétől új, központosított tagdíjbevallási és -befizetési rendszert vezettek be: a foglalkoztatók a magánnyugdíjpénztári tagdíjat - az egyéb járulékokkal együtt - az adóhatósághoz vallják be és fizetik meg. Ennek előnye, hogy hosszabb távon csökkenhetnek a pénztári adminisztrációs költségek, így a tagdíj nagyobb hányada kerülhet az egyéni számlákra. Azzal pedig, hogy az adóhatóság közvetlenül intézkedik a tagdíjhátralék behajtásáról, növekszik a tagdíjbeszedés, -behajtás hatékonysága, ami szintén a pénztártagok érdekét szolgálja - hívja fel a figyelmet a tájékoztató. Az új rendszerben az adóhatóság feldolgozza a bevallási adatokat és megküldi a magánnyugdíjpénztáraknak, amelyek az adóhatóságtól kapott adatok alapján azonosítják a tagi befizetéseket, majd jóvá írják a tagdíjakat, illetve az azokra jutó hozamokat a tagok egyéni számláján.

Az APEH a tagdíjbefizetéseket 2007 januárja óta folyamatosan átutalta a magánnyugdíjpénztárakhoz, a bevallási adatok azonban kisebb-nagyobb késéssel érkeztek a pénztárakhoz. A pénztárak azokat a befizetéseket, amelyeket a bevallási adatok hiányában tagi szinten nem tudtak beazonosítani, időlegesen egy elkülönített függőszámlán tartják nyilván. A pénztártagokat emiatt nem érheti veszteség, mivel a pénztárak a függőszámlákon lévő tagdíjakat befektetik és a befektetések hozamát az azonosítás után a tagok egyéni számláján jóváírják.