Nem kap az OMV engedélyt a Molra

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottságnak komoly kétségei vannak az OMV-nek a Mol megvásárlási szándékát illetően, s kifogásait eljuttatta az osztrák társaságnak - tudatta az OMV.
Vágólapra másolva!

Az osztrák kőolajipari vállalat az MTI-hez eljuttatott egy dokumentumot, amely szerint az európai bizottság beazonosította azokat a területeket, amelyeken versenyjogi szempontból kifogásai vannak. Ezek között szerepel a finomítói tevékenység és a marketing(ezen belül a kúthálózat, valamint a finomítói termékek nagykereskedelme), amely területekre a bizottság kiemelt figyelmet fordít.

A kutatás és a kitermelés, illetve a gáz- és petrolkémiai üzletág nem szerepel a kifogásokat tartalmazó listán. (A Mol tulajdonában csak a gázszállító hálózat van, és közvetve résztulajdonosa a most kiépülő stratégiai földgáztárolónak).

A továbbiakban az OMV alaposan elemzi a brüsszeli kifogásokat, s ebből kiindulva közölni fogja a bizottsággal, hogy miként lehet a fenntartásokat orvosolni - áll a dokumentumban.

Brüsszelben korábban az MTI érdeklődésére azt mondták, hogy a vizsgálat lezárásának új határideje szeptember 18-a. Az eljárásnak eredetileg augusztus közepére be kellett volna fejeződnie, de felfüggesztették, mert az OMV-tól nem érkeztek meg bizonyos információk a brüsszeli bizottsághoz.

A versenyjogi eljárás során azt elemzik, engedélyezhető-e az OMV tervezte ügylet bizonyos feltételek mellett vagy akár feltételek nélkül, azaz jelent-e fenyegetést az ágazatban folyó verseny tisztaságára.

Brüsszel az eljárást annak alapján indította el, hogy az OMV februárban előzetes bejelentést tett arról, szándékában áll ajánlatot tenni a Molra.