Katarban terjeszkedik a New York-i börze

Vágólapra másolva!
A dohai értékpapírpiac 25 százaléka 250 millió dollárért a NYSE Euronext tulajdonába kerül, így Katar újabb lépést tehet affelé, hogy a szárnyaló Arab-öböl pénzügyi központja legyen, és hogy gyarapítsa globális kapcsolatait. A NYSE Euronext a New York-i Értéktőzsdét és több vezető európai börzét foglal magában, és a mostani ügylete a valaha volt legnagyobb külföldi befektetését jelenti.
Vágólapra másolva!

A nyugati világ nagy tőzsdéi világszerte keresik a terjeszkedési lehetőségeket, mivel az amerikai és európai gazdaságok növekedése lassul. Az arab országok vonzerejét napjainkban nagyban növelik az extra olajbevételek is, amelyekből a közel-keleti országok is előszeretettel vásárolnak nyugati cégeket, részesedéseket. Az alig egymilliós lakosú Katar a világ jelenlegi legjelentősebb folyékonygáz-exportőre (LNG).

A tavalyi évben Dubai közel 5 milliárd dolláros ügylet keretében fonta szorosabbra kapcsolatait a Nasdaq Stock Markettel és a skandináv OMX-szel, Katar pedig 15,1 százalékos részt szerzett a Londoni Értéktőzsdében (LSE). A lépések eredményeképp ma Dubai körülbelül 20-20 százalékos részesedéssel rendelkezik az LSE és a Nasdaq OMX-ben, miközben a Nasdaq 33 százalékos szeletet birtokol a dubai tőzsdéből.

A dohai parkettben továbbra is többségi tulajdonos marad Katar, de a 75 százalékos részesedéséből további kisebb szeleteket értékesít majd a következő 3 évben, tőzsdei részvénykibocsátással.