Nő az egyesülési kedv az USA cégvilágában

Vágólapra másolva!
A napokban több vállalat is összeolvadási terveket hozott nyilvánosságra az Egyesült Államokban, összességében mintegy 10 milliárd dollár értékben. A hulladékgazdálkodás és az agrárium területén bejelentett egyesülések kapcsolatosak az energia- és élelmiszerárak szárnyalásával is.
Vágólapra másolva!

A Republic Services 6,07 milliárd dollárt lenne hajlandó fizetni az Allied Waste Industries részvényeiért; ha az ajánlatra rábólintanak, akkor a hulladékkezelési iparág két nagy szereplője együtt sikeresebben vehetné föl a harcot a Waste Managementtel, a jelenlegi piacvezetővel. Az új vállalat a kezdeményező Republic Services nevét vinné tovább. A két nagy vállalathoz összesen 35 ezer kisebb társaság tartozik az USA 40 államában és Puerto Ricóban. Az egyesüléssel bővülne a cégek tevékenységi portfoliója is, például a szemétből kinyert gázzal (jellemzően metán) az energetika területén élénkíthetnék az üzletet.

Egy tálból kukoricáznának

A fentivel szinte egy időben jelentették be két nagy élelmiszeripari társaság valószínű egyesülését is. Az olajos magvak feldolgozásával foglalkozó Bunge a rivális Corn Products Internationalt fogja megvásárolni 4,4 milliárd dollárért. A vétellel a két társaság jobban kihasználhatja a magas kukoricaárakat, például a magas minőségű és cukortartalmú kukoricaszirup előállításával, ami a legnépszerűbb szénsavas üdítőitalnak is kulcs összetevője.

A kukoricaárak több mint 60 százalékkal nőttek csak az év eleje óta. A kukorica iránt mutatkozó növekvő keresletet - és árakat - egyrészt az élelmiszerpiac, másrészt a bioüzemanyagok piaca generálja. Az élelmiszerárak emelkedése azonban a takarmányok és növényvédőszerek drágulását is előidézte, nem beszélve az olajárakról; az összeolvadással a terv szerint a társaságok évente 100-120 millió dollárt spórolnának költségeiken.