Jövőre már fémből készül a kétszázas

Vágólapra másolva!
Várhatóan a jövő év első felében 200 forintos érmét bocsát ki a jegybank, a jelenlegi 200 forintos bankjegy 2009. végéig marad forgalomban - jelentette be Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke hétfői sajtótájékoztatóján. A papír kétszázasok hamar elkopnak, és az eurót is nehezebb lenne bevezetni velük - állítja az MNB.
Vágólapra másolva!

Mivel a 200 forintos bankjegyet váltópénzként használjuk, gyorsan elhasználódik, ezért indokolt a tartósabb fémpénz bevezetése - indokolta a döntést Simor András. A jelenleg forgalomban lévő kétszázasokból évről évre többet kell legyártani, 2007-ben például 50 százalékukat selejtezték le, a bankjegyek pótlásának költsége elérte az egymilliárd forintot. A bankjegyek gyártására fordított költségek 17 százalékát a 200-as bankjegyekre fordítják.

A kétszázas érmék bevezetése megkönnyítené az átállást az euróra is - igaz, erre még várni kell. Az euró fémpénzek ugyanis jóval többet érnek, mint a magyar aprópénz: az egyeurós körülbelül 250 forintot, a kéteurós 500 forintot, a legkisebb bankjegy, az öteurós pedig 1250 forintot ér.

Időbe telik, míg megszokjuk

A váltás ellen szól, hogy a kétszázas bankjegy bevált, a lakosság megszokta. A papírpénz kisebb és könnyebb is, mint a fém érmék. Bár a bankjegyek feldolgozása bonyolultabb, mint az érméké, a bankok, kereskedők és automata-üzemeltetők átállása a jegybank szerint így is 3-4 hónapot venne igénybe.

Az MNB honlapjának adatai szerint jelenleg több mint 48 millió kétszázas van forgalomban, 9,6 milliárd forint értékben. Az MNB 1992-ben már kibocsátott 200 forintos érmét, de az nehezen használható, nagyméretű volt, ezért - és ezüsttartalma miatt - a lakosság emlékérmének tekintette és felhalmozta. A kétszázas érmét 1998-ban kivonták a forgalomból.

Összetéveszthetetlen lesz

Az MNB a szakmai és érdekképviseleti, valamint a fogyasztóvédelmi szervezetekkel - köztük a Magyar Bankszövetséggel, a pénzjegykiadó automatákat működtető szervezetekkel, a pénzszállítókkal, a Magyar Postával, illetve a vakok és gyengénlátók érdekképviseletével - is megvitatta, milyen érdemi lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a jegybank monetáris tanácsa körültekintően döntsön a 200 forintos pénzérme kibocsátásáról. Az új pénzérme tervezésekor a jegybank kiemelt figyelmet fordít arra, hogy azt ne lehessen összetéveszteni más fémpénzzel - mondta Simor. Várhatóan az új 200-ason szereplő motívumokról a lakosság is dönthet, mégpedig internetes szavazás útján - húzta alá.