Kissé gyengült a forint a kamatdöntésre

Vágólapra másolva!
Az MNB kamatdöntéséig erősödött a forint, a bejelentést követően esett, majd a múlt hét végére kialakultnál valamivel gyengébb szinten alakult az árfolyam. A budapesti bankközi devizapiacon hétfő délután 239,65/85 forintot ért egy euró - 0,7 forinttal többet kellett adni érte, mint péntek délután.
Vágólapra másolva!

A napi árfolyam-alakulás mozgalmas volt: délelőtt 238,40/50 forinton jegyezték az eurót, napi szélsőértéke (új rekordja) 237,95 lett, innen "oldalazó" mozgásba kezdett, alig-alig változott. Ám az MNB mindenkit meglepő kamatdöntésének bejelentését követően hirtelen nekilódult, és elérte másik napi szélsőértékét - ezúttal 240,15 forinton. Ezen a szinten már erős ellenállás jelentkezett, az árfolyam többször is "visszapattant", így alakult ki délután fél ötre a 239,65/85-ös érték. A hétfői kereskedés a forint gyengülését hozta a dollárral szemben is. Az amerikai deviza árfolyama hétfőn délután 154,00,20 forint lett a pénteki 152,75/85 forint, illetve a reggeli 153,15/30 forint után.

A kereskedők elmondása szerint a piacon mindenkit meglepett, hogy az MNB ezúttal nem változtatott az alapkamaton, hiszen az előzetes vélekedések csak abban tértek el, hogy az emelés negyed vagy fél százalékpontos lesz-e. A nehezen értelmezhető döntés miatt úgy vélik, érdekesnek ígérkezik az elkövetkező néhány nap, mert egyelőre nehezen kiszámítható, hogyan reagálnak a befektetők a megváltozott helyzetre.

Új trend kezdődhet

Előbb-utóbb tisztázódnia kell annak is, vajon vannak-e még ki nem ütött opciós tételek a 240 forint alatti "misztikus" szinten, vagy a múlt heti felfutás nyomán sikerült zárni azokat. Eldől majd, hogy folytatódik-e a múlt heti irányzat, vagy a hétfői gyengülés trendforduló kezdete volt. A következő napok árfolyama természetesen nagymértékben függ majd a nemzetközi piaci helyzettől, a feltörekvő devizák általános megítélésétől, a kockázatvállalási készség alakulásától is.

Ami a kamatdöntés lehetséges hatásait illeti, a piac ellentmondásos. Bár az első jelek azt sugallják, hogy a reakció pozitív, a hangulat mégsem rózsás: míg eddig töretlennek tűnt a jegybank hitelességét helyreállítani hivatott, szigort tükröző politika, a változatlanul hagyott kamatszint és a további szigort ígérő nyilatkozatok közötti ellentmondás bizonytalanságot okozhat. A jelenlegi helyzet "tankönyvi" tételekkel természetesen nem támasztható alá - hangsúlyozták a megkérdezettek, hiszen a kamatszint már olyan magasságban alakul, ahol kevésbé számítanak a racionális megfontolások, és fontosabbak a lélektani tényezők.

Forrás: TDCfinancial
Forrás: TDCfinancial