Népszerű a napelem a németeknél

Vágólapra másolva!
Jelenleg 20 eurócent egy kilowattóra hálózati áram ára Németországban, aki viszont napelemmel áramot termel - napelemet szereltet a háza tetejére -, az kilowattóránként 46,75 centet kap az áramért, amit húsz évre garantál az állam.
Vágólapra másolva!

Újabban Németországban több áramtermelő napelem kerül fel a házak tetejére, mint amennyi melegvizet előállító napkollektor. Falvakban és a tanyákon még a pajta tetejét is ilyennel szerelik fel.

Az ÉVOSZ készházépítő szakmai tagozata által szervezett tanulmányút résztvevőinek a Sigmaringeni Energiaügynökség (Energieagentur Sigmaringen) képviselője elmondta, hogy a napelemmel előállított, hálózatba betáplált villanyáramért 46,75 eurócentet fizetg a szolgáltató. A biomasszával - leginkább biogázzal - előállított áram fajlagos átvételi ára 18, a szélenergiával termeltté 9 cent. Mindezeket az átvételi árakat húsz évig garantálja az állam. Aki tehát betáplál a hálózatba valamennyi napelemmel előállított áramot, az onnan ennek több mint a dupláját veheti ki "ingyen".

A beruházás megtérülése azonban nem ilyen szép. Átlagosan 12 év akkor, ha valaki a saját pénzéből rakatja tele a háza tetejét napelemmel, és 16 év akkor, ha hitelből teszi ugyanezt.

Emellett a beruházáshoz is jár állami támogatás, ami a napelemes berendezéseknél - legyenek azok kollektorok vagy napelemek - 410-2500 euró, a teljesítménytől függően. Ez a mi fogalmaink szerint vissza nem térítendő támogatás, de emellett kedvezményes - 3 százalék körüli kamatozású - hitel is jár a fennmaradó költségre. Ugyanennyi a hitel kamata akkor, ha valaki hőszigeteli a házát, és kicseréli az ablakokat. Az olaj- vagy gázkazán fafűtésesre cserélésekor 2-3 ezer euró a vissza nem térítendő támogatás.

A Sigmaringeni Energiaügynökség négy régióban tevékenykedik hét éve Baden Württenberg tartományban, és egymillió emberhez jut el. Alapítói között vannak energiaszolgáltatók, kézműves kamarák, környezetvédelmi szervezet, és három városi önkormányzat is. Elsősorban magánszemélyeknek adnak műszaki, jogi és finanszírozási tanácsokat. Az éves költségvetésük 400 ezer euró.