Szlovák botrány a korona árfolyama körül

Vágólapra másolva!
Pénteken menesztette az állami tulajdonban levő pozsonyi repülőtér igazgatóját a közlekedési miniszter, amiért a gyanú szerint Ján Pociatek szlovák pénzügyminiszterrel olyan információkat szivárogtattak ki a szlovák korona várható árfolyam-változásáról, melynek birtokában bizonyos befektető társaságok könnyűszerrel jutottak több száz milliós haszonhoz.
Vágólapra másolva!

A megvádolt vezetők részt vettek az egyik legnagyobb szlovák pénzügyi csoport, a J&T luxusyachtján rendezett összejövetelen májusban, s a gyanú szerint itt és ekkor adtak ki értékes információkat. Fico a pénzügyminiszterét szerdán még csak megdorgálta, csütörtökön pedig már megfenyegette a könnyelmű vendégeskedés miatt.

Miután pénteken a szlovák ellenzéki pártok bejelentették, hogy indítványozni fogják Pociatek leváltását, pénteken a pénzügyminiszter maga közölte egy nyilatkozatban, hogy semmilyen információt nem szivárogtatott ki. Mivel azonban sem a kormánynak, sem a Fico-kormány, sem a Smer-SD hírnevének nem akar ártani, ezért ha a miniszterelnök hazatér külföldi útjáról, felajánlja neki a lemondását.

Ha így alakul, Robert Fico két éve kormányzó kabinetjében ez lenne a negyedik minisztercsere, amelyre azonban - az eddigi gyakorlatnak megfelelően - csak Fico egyetértésével kerülhet sor. Kormánya megalakulása óta Fico többször kijelentette: a korrupció, vagy más hasonló gyanú esetén bármelyik miniszterét azonnal meneszteni fogja.