Szemétügyben is dönthetnek Brüsszelben

Vágólapra másolva!
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a kormány további két projekt előkészítési támogatásáról döntött. A tervek szerint 5,7 milliárd forint jutna szilárdhulladék-lerakók rekultivációjára, 6,3 milliárd forint pedig árvízvédelemre.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli jóváhagyásra váró projekttel kapcsolatban Szabó Imre miniszter elmondta, hogy a beruházást 85 százalékban uniós, 15 százalékban pedig költségvetési forrásokból fedezik. A projekt előkészítésére a kormány korábban 190 millió forintot ítélt oda a pályázónak. A kivitelezési munkák közbeszerzése az idei év harmadik negyedévében indulhat, a kivitelezés első üteme 2009 elején kezdődhet. A második ütem 2010, a harmadik pedig 2011 elején indulhat.

Vége a kockázatos lerakóknak

A projekt során lefedik vagy felszámolják a műszaki védelemmel nem rendelkező környezetvédelmi vagy humán-egészségügyi szempontból kockázatos hulladéklerakókat. Ezzel nő a környezetbiztonság, csökken az allergiát kiváltó gyomfajok termőterülete és a táj képe is javul. A projekt mintegy félmillió ember közérzetét javítja és ivóvizének biztonságára lesz hatással.

A kormány további 165 millió forint projekt előkészítési támogatást ítélt oda az 5,7 milliárd forint összköltségű, a Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás területén megvalósítandó 29 települési szilárdhulladék-lerakó rekultivációjára. A várhatóan 100 százalékos támogatásban részesülő projektet a tervek szerint 2009 végén nyújtja be a Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás. A megvalósítás 2010 nyarán kezdődhet, a befejezés 2012 végére várható.

Gátak is épülnek

Az árvízvédelmi beruházásra, a Vásárhelyi terv továbbfejlesztéséhez kapcsolódóan a kormány 157 millió forint projektelőkészítési támogatást ítélt oda. A beruházás a beregi árvízvédelmi töltések komplex fejlesztését célozza Vásárosnamény és Lónya között.

A 2011 végére megvalósuló fejlesztéssel 19 település árvízbiztonsága nő. A kilenc töltésszakaszon megszűnnek az árvízi jelenségek, a jelenlegi 4,7 kilométerről 31 kilométerre nő az a töltéshossz, amely a mindenkori úgynevezett mértékadó - azaz a 100 évenként egyszer előforduló - árvízszintnél egy méterrel magasabb. Az uniós finanszírozású projektet a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság készíti elő a tervek szerint 2008 októberéig. A várhatóan 100 százalékos támogatásban részesülő projekt megvalósítása 2009 nyarán kezdődhet és 2011 végére zárulhat le.