Őszig titkos a Mercedes támogatása

Vágólapra másolva!
Legkorábban ősszel hozhatják nyilvánosságra a német Daimler Benz magyarországi beruházásának állami támogatását, mivel várhatóan annak brüsszeli jóváhagyásra mintegy 3 hónapot kell várni - mondta Kilián Csaba, az ITD Hungary magyar befektetésösztönzési és kereskedelemfejlesztési ügynökség befektetési igazgatója sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.
Vágólapra másolva!

Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára szerint nem elsősorban az állami támogatás alapján döntöttek a befektetők, hiszen a versenyben lévő államok mind az unió által engedélyezett maximális támogatást ajánlották.

Az államtitkár szerint az infrastruktúrának és az ITD Hungary szerepének köszönhető, hogy Magyarországot választotta a német cég.

Burány Sándor szerint a döntés is azt támasztja alá, hogy a magyar gazdaság nincs válságban.

A Daimler Benz szerdán jelentette be, hogy zöldmezős beruházás keretében Kecskeméten építené fel új Mercedes-gyárát, a mintegy 800 millió eurós beruházással 2500 új munkahelyet hoznak létre.

Az új generációs A és B osztályú járművek gyártását előreláthatólag 2012-ben kezdik el.

Kilián Csaba elmondta, hogy a tervek szerint a felsőfokú végzettségűek aránya 25-30 százalék. A munkaerőképzéssel kapcsolatos hosszú távú együttműködés részleteit a közel jövőben dolgozzák ki.

Miskolc és Zalaegerszeg is pályázott

Magyarországról három város pályázott: Kecskemét mellett versenyben volt Zalaegerszeg és Miskolc is. A tárgyalások során először Miskolc esett ki, majd Zalaegerszeg.

A befektetési igazgató elmondta, hogy a magyar tárgyalócsoportnak mintegy 3 hónapos hátrányt kellett ledolgoznia a versenytársakkal szemben, mivel a potenciális helyszínek eredeti listáján Magyarország nem is szerepelt.

Rétfalvi György, az ügynökség vezérigazgatója elmondta, hogy a tárgyalások során készített kalkulációban hároméves megtérüléssel számolnak. Ez általában meg is valósul - mondta újságírói kérdésre válaszolva.

A döntés során szempont volt az is, hogy a potenciális helyszín közelében legyen vasúti iparvágány csatlakozás.

A vezérigazgató elmondta: az ügynökség közreműködésével a tavalyi befektetések értéke csaknem 2 milliárd euró volt. Az 55 befektetési projekttel 13 ezer közvetlen és 20 ezer közvetett munkahely jött létre.