Korlátozná a bankokat a svájci jegybank

Vágólapra másolva!
A svájci nagybankok is jelentős veszteségeket szenvedtek el a nemzetközi pénzügyi válság miatt, ezért a nemzeti bank olyan intézkedéseket sürget, amelyek révén a svájci pénzintézetek ellenállóbbak lehetnének a válságokkal szemben.
Vágólapra másolva!

A nemzeti bank adatai szerint a tíz legnagyobb svájci bank összesen 2,66 milliárd euró (4,3 milliárd frank) veszteséget könyvelt el tavaly a pénzügyi válság miatt, míg tavaly mindössze 47 ezer frank volt a veszteség.

Ebben jórészt a vezető bank, az UBS volt a "ludas", mivel amerikai jelzálogügyletein sok pénzt veszített, és fennállása óta először lett veszteséges az első negyedben. De a többi bank sem tudta megúszni a válságot: a 330 bank nyeresége 30 százalékkal csökkent tavaly, 14,101 milliárd frankra.

A szaporodó problémák miatt a nemzeti bank szigorító intézkedéseket sürget: egyebek mellett nagyobb likviditási és tőkehátteret, a kockázatok kezelésére szolgáló pénztartalékok növelését, a lehetséges kockázatok hatékonyabb felmérését, illetve a bankok felügyeletének erősítését.