Nem kapós a kincstárjegy

Vágólapra másolva!
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a gyenge állampapír keresletre reagálva a szokásosnál kisebb mennyiséget kínál eladásra a jövő heti diszkont kincstárjegy aukciókon, mondta Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese az MTI-ECO-nak. Ezúttal nemzetközi jelenség a megcsappant állampapír kereslet - tette hozzá.
Vágólapra másolva!

Az MTI-ECO a vezérigazgató-helyettest annak kapcsán kérdezte, hogy a múlt heti két diszkontjegy aukció után a csütörtöki hároméves államkötvény aukción is a felkínált mennyiség alatt maradt az érdeklődés.

A háromhónapos diszkont kincstárjegyekből az ÁKK már e héten is 40 milliárdról 30 milliárd forintra vette vissza az aukcióra meghirdetett mennyiséget, jövő kedden is ennyit kínálnak. Tizenkét hónapos diszkontjegyből pedig csak 45 milliárd forintnyit hirdettek meg jövő csütörtökre a múlt héten kínált 50 milliárd forint helyett.

A kínálat visszafogása logikus lépés, amikor a piac gyenge, a költségvetés időarányosan jól áll, és a közelmúltban volt egy sikeres jelentős devizakötvény kibocsátás - mondta az ÁKK vezérigazgató-helyettes.

Borbély megjegyezte, hogy tavaly májusban és októberben is előfordult egy-két kötvény aukció, ahol a kínált mennyiségtől elmaradt a kereslet, és vissza kellett fogni az értékesítést.

A vezérigazgató-helyettes hozzátette: a jelenlegi állampapírkereslet-hiány nem csak magyar jelenség, még csak nem is korlátozódik a feltörekvő piacokra. A héten a német államkötvény aukciókon sem sikerült a teljes tervezett mennyiséget értékesíteni.

A magyar piacon a keresletet speciális problémák, a magánnyugdíjpénztárak már egy ideje tartó állampapír eladásai mellett az újabb kamatemelési várakozások is gyengítik, amelyek bizonytalanná teszik, hol állapodnak majd meg a hozamok - jegyezte meg Borbély.

Remélik, hogy a piac mielőbb megfordul, és visszatérhetnek a szokásos mennyiségekhez - mondta Borbély arra a kérdésre, hogy a keresleti probléma elhúzódása hogyan érintheti a kibocsátási terveket.

Az ÁKK március elején, a kötvény-kereslet akkori visszaesésére reagálva az eredeti kibocsátási tervhez képest visszafogta a kötvények, ezzel párhuzamosan megnövelte a diszkontjegyek aukciós kínálatát, és ezt az eredetileg három hónapra szánt intézkedést májusban augusztus végéig meghosszabbította. A rövid papírok súlyának növelése mellett nagyobb összegeket hívtak le a különböző nemzetközi pénzintézetektől, főleg az Európai Beruházási Banktól rendelkezésre álló pénzekből, és két kisebb svájci frank kötvény után június elején egy 1,5 milliárd eurónyi tízéves kötvényt értékesítettek, kihasználva az eredetileg kínált 1 milliárdos kötvény iránti háromszoros keresletet.

Az ÁKK csütörtöki aukcióján csak 59,987 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett a felkínált 70 milliárd forintnyi 3 éves 2011/C sorozatú kötvényre. Az ÁKK 50 milliárd forintnyit fogadott el, a hozam a hat héttel ezelőtti aukcióhoz képest 80 bázisponttal 10 százalék fölé nőtt.