Banki és céges hírek ütötték a Dow Jones-t

Vágólapra másolva!
Szerdán igen gyengén alakultak a New York-i részvénypiacok. A New York-i értéktőzsde fő mutatója átmenetileg 12 000 pont alatt is volt, ilyen március 18-a óta nem fordult elő, és a zárás is háromhavi mélyponton érte a mutatót.
Vágólapra másolva!

A New York-i értéktőzsde fő mutatója, a Dow Jones ipari átlag (DJIA) szerdán, végleges adat szerint 131,24 pontos, azaz 1,08 százalékos veszteséggel 12 029,06 ponton zárt, 9,32 százalékkal a tavaly év végi értéke alatt. Tavaly 6,43 százalékot nyert. A Nasdaq piac összetett mutatója 28,02 ponttal, azaz 1,14 százalékkal 2429,71 pontra csökkent, 8,39 százalékkal elmaradva az év végi értékétől. Tavaly 9,81 százalékkal emelkedett. Az S&P 500-as 13,12 ponttal, azaz 0,97 százalékkal 1337,81 pontra süllyedt, ez 8,89 százalékkal alacsonyabb az év véginél. Tavaly 3,53 százalékkal javult.

A bankok második napja szenvedtek, ezúttal azért, mert a második számú amerikai befektetési bank, a Morgan Stanley 1,03 milliárd dolláros adózott eredményt jelentett a májussal zárult negyedévről, 56 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 2,36 milliárdnál. Nettó bevétele 38 százalékkal csökkent, 6,5 milliárd dollárra. A visszaesést már csak részben okozta a "nem elsőrendű válság" - inkább következményszerűen, a gyengébb értékpiaci forgalom hatásának formájában -, a nagyobb baj a bank ügyetlenül megválasztott energiapiaci határidős befektetéseiből származott.

Az általános kilátásokat is befelhőzte a FedEx Corp. csomagszállító azzal, hogy 241 millió dolláros nettó veszteséget jelentett a második negyedévről, az egy évvel korábbi, 610 millió dolláros adózott eredmény helyett. A visszaesést ugyan főként egy egyszeri tétel okozta - egy leányvállalat névváltoztatásának 891 millió dolláros adminisztrációs költsége és arculatérték-leírása -, miközben a cég bevétele a vártnál jobban nőtt, de a befektetőket elkeserítette a cég vártnál jóval gyengébb éves előrejelzése, amelyet a növekvő üzemanyagárakkal és a lassú gazdasági növekedéssel indokolt. A FedEx és versenytársa, a United Parcel Service Inc. teljesítményét az általános gazdasági aktivitás jó fokmérőjének tartják a tőzsdén. Mindkét részvény több mint 2 százalékot vesztett.

A tőzsdén elterjedt a várakozás, hogy a közeljövőben mind több cég fog borús profitfigyelmeztetést kiadni a magas energia- és nyersanyagárak és a gyenge gazdasági környezet miatt. Elemzők szerint az S&P 500-as mutatóban lévő cégek eredménye átlagosan 9 százalékkal kevesebb a második negyedévben, mint egy évvel ezelőtt. Áprilisban még csak átlagosan 2 százalék körüli profitcsökkenést jósoltak ezeknek a cégeknek. Az autógyárak is vesztettek - a General Motors és a Ford egyaránt 6 százalék körül - az autóeladások e havi lassulásáról megjelent adatok miatt.

A New York-i tőzsdezárás idején az euró 1,5529 dollár volt vételi árfolyamon Londonban, 0,0019 dollárral drágább a keddi későinél, 6,38 százalékkal erősebb a dollárhoz képest, mint tavaly év végén. Napközben is alig mozdult az euró/dollár arány, mert a befektetők bizonytalanok a kamatkilátások felől, mind az euróövezetben, mind a tengerentúl.