Az olajpapírok bánják a Robin Hood-adót

Vágólapra másolva!
Olaszország az olajcégek váratlan nyereségeire vetette ki az extra adót, amelyek a példátlanul magas olajárak miatt jelentkeznek a társaságoknál. Az olasz gazdasági miniszter által előterjesztett és szerdán elfogadott adóból képződő állami bevételeket a szegényebb háztartások részére csoportosítanák át. A hírre az olasz olajipari részvények árfolyama lefelé indult.
Vágólapra másolva!

A változások egyebek mellett a bányajáradékok és a társasági adókulcsok emelkedését jelentik. Az olajadó bevezetése egyébként része Berlusconi hároméves kiadáscsökkentő programjának is.

Brüsszel egyetért azzal, hogy az olajárak által leginkább sújtott társadalmi csoportok valamiféle kompenzációban részesüljenek. Kovács László adóügyi biztos "bizonyos mértékig" szimpatizál az elképzeléssel, különösen, ha a tagállamok az így keletkező nyereséget jelentős részben a megújuló energiák kutatására, felhasználásuk bátorítására fordítják.

Ellene szól viszont, hogy ez nem csökkentené az olajárakat, és hatását gyengítené az is, hogy az olajtársaságok bevételük nagy részét nem Európában, hanem az olajtermelő országokban érik el (az EU-ban így csak viszonylag kismértékű adóbevételre lehetne számítani). Félő az is, hogy az olajtársaságok a nagyobb adóra reagálva visszafognák fejlesztéseiket a megújuló energiák területén - érvelt Kovács László.