Sokan 9 százalékra várják az alapkamatot

Vágólapra másolva!
Konszenzussá erősödött a londoni elemzői közösségben a hétfői negyed százalékpontos magyarországi kamatemelés és a 9 százalékon tetőző MNB-kamatszint, sőt, az áprilisi bérkiáramlási adatok csütörtöki közlése után megjelent az első olyan citybeli előrejelzés is, amely 9 százalék felett tetőző jegybanki szigorítási ciklust sem zár ki.
Vágólapra másolva!

Ez utóbbit a Dresdner Kleinwort - a Dresdner bankcsoport londoni befektetési részlege - adta ki csütörtökön, kiemelve, hogy a közszférában áprilisban mért 12,8 százalékos éves összevetésű bruttóbér-emelkedés a harmadik, tíz százalék feletti tizenkét hóra számolt havi béremelkedés volt egymás után.

Ráadásul a márciusi 9 százalékról áprilisban 10 százalékra gyorsult a versenyszférában is az éves bruttóbér-növekedés, és az összgazdasági bérkiáramlási növekmény is 10,6 százalék volt az előző hónapban mért 9,9 százalék után, meredeken meghaladva a 9,1 százalékos londoni konszenzust.

A londoni Dresdner-elemzők szerint a legutóbbi fejlemények - köztük a foglalkoztatás adóteher-csökkentésének ellensúlyozására fontolóra vett esetleges jövő évi áfaemelés - ismét felfelé ható inflációs nyomást gerjesztenek, és erőteljesen indokolnának egy negyed százalékpontos kamatemelést a Monetáris Tanács következő ülésén, valamint még egyet "nem sokkal utána".

A továbbra is magas energiaköltségek, a politikai bizonytalanság, valamint az esetleges jövő évi áfaemelés mind olyan jelentős kockázati tényező, amely arra kényszerítheti az MNB-t, hogy a Dresdner - és a londoni elemzői közösség egésze - által jelenleg 9 százalékon várt kamattetőzésen túl is szigorítson, vélték csütörtökön a Dresdner Kleinwort londoni elemzői.

Több nagy londoni befektetési ház már a konszenzust jelentősen meghaladó májusi inflációs adatok után emelte magyarországi kamat-előrejelzését, de 9 százalék feletti prognózist egyelőre - a csütörtöki Dresdner-jóslatig - nem adtak.

A JP Morgan szerint 9 százalék lesz a tető

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlege negyed százalékpontot hozzáadott az általa eddig valószínűsített idei magyar jegybanki kamattetőzési szinthez, és 9 százalékos MNB-kamatot vár a harmadik negyedévre.

A JP Morgan szerint valószínű, hogy a következő kamatemelést már ebben a hónapban végrehajtja a magyar jegybank.

A Merill Lynch szerint jövőre jön az enyhítés

A Merrill Lynch is felfelé korrigálta új londoni előrejelzésében a magyarországi jegybanki kamatszintre adott jóslatát: a ház az eddigi 8,50 százalék helyett most már szintén 9,00 százalékos MNB-kamattal számol 2008 végén, és hétfőre negyed százalékpontos kamatemelést valószínűsít.

A cég londoni elemzői szerint jövőre enyhítés következik, de az általuk vártnál kisebb mértékű: a Merrill Lynch az eddigi prognózisaiban szereplő 7,00 százalék helyett most 7,50 százalékos MNB-kamatot vár 2009 végére.

A cég az egész közép-európai EU-térségre emelte kamatprognózisait, és ennek egyik fő okaként az általa most már valószínűsített euróövezeti jegybanki kamatemelést nevezte meg.

A Merrill Lynch szerint az EKB elnökének nemrégiben tett kemény hangvételű nyilatkozata nyomán nagy eséllyel valószínűsíthető az euróövezeti kamatszint 4,25 százalékra emelése a jelenlegi 4,00 százalékról.

A cég szerint "eddig sem volt messze az 50 százaléktól" annak az esélye, hogy az EKB-kamatciklus 4,50-4,75 százalékig folytatódik tovább, de most már ez a valószínűség is "egyértelműen 50 százalék felett van".

Az euróövezeti szigorítást más nagy londoni házak is jósolják.

A JP Morgan csütörtöki előrejelzése szerint az EKB júliusban, az amerikai Federal Reserve szeptemberben végrehajt egy negyed százalékpontos kamatemelést, az inflációs várakozások kordában tartása végett.