GKI: gyorsul a GDP növekedési üteme

2008.06.19. 10:25

A gazdaság növekedési üteme az idén számottevően gyorsul, az év egészében 3 százalékos GDP-növekedés várható - áll a GKI Gazdaságkutató Intézet negyedéves előrejelzésében.

A kutatóintézet szerint a II. negyedévi 2-3 százalék közötti gazdasági növekedés a III-IV. negyedévben 3,5-4 százalékra gyorsul.
A prognózis szerint az államháztartás GDP-arányos hiánya 3,8 százalék körül alakul az idén, kisebb lesz a vártnál, sőt, akár el is érheti a nyugdíjpénztári korrekcióval számított 3,6 százalékos maastrichti kritériumot.

Várakozásaik szerint az MNB idén már nem fog kamatot csökkenteni, sőt a további kamatemelést sem tartják kizártnak. Említést tesznek arról is, hogy a gazdaság kilátásait illetően jelentős a bizonytalanság, ám hangsúlyozzák, hogy az országban sem gazdasági, sem szociális válság nincs, ezért nem válságkezelésre, hanem a reformok végigvitelére, a pénzügyi egyensúly fenntartását garantáló szabály- és intézményrendszer kiépítésére, valamint a társadalmi bizalom újraszervezésére van szükség.

KAPCSOLÓDÓ CIKK