Finisben a Deutsche Bahn privatizációja

Vágólapra másolva!
Finisbe érkezett a Deutsche Bahn privatizációja, a német államvasút részvényeit várhatóan az év második felében vezetik be a tőzsdére - jelentette ki a DB elnöke. Hartmut Mehdorn elmondta: a vállalat jelenleg reklámkörúton van a lehetséges befektetők körében.
Vágólapra másolva!

A DB részleges privatizációjáról május végén döntött a német Bundestag. A parlamenti döntéssel több éves vita végére került pont, s ezzel lehetővé vált a legnagyobb európai közlekedési cég tőzsdei bevezetése.

A Bundestag határozata értelmében a DB közlekedési és logisztikai tevékenységének 24,9 százalékét adják el magánbefektetőknek, míg a 34 ezer kilométeres sínhálózat állami kézben marad. A november 5-ikén várható részvénykibocsátásból, elemzők szerint 5-6 milliárd euró várható, de az állam ennél többet, 8 milliárd eurót remél, ami a legnagyobb értékű kibocsátás lesz azóta, hogy a Deutsche Post 2000-ben a tőzsdére került. Mehdorn elmondása szerint az összeg egyharmadát az infrastruktúra fejlesztésére, egyharmadát a saját tőke növelésére fordítják, és egyharmad megy az államkasszába.