Duplázódhat az arany ára

Vágólapra másolva!
Az aranypiacon évről évre csökken a kitermelés, miközben a kereslet egyre nagyobb lesz, így várhatóan hosszú távon is fennmarad a felfelé mutató árfolyamtrend - idézi a Napi Gazdaság az Erste elemzőjét.
Vágólapra másolva!

Az unciánkénti árfolyam szezonális okokból a nyár elején ugyan még a jelenlegi 850-950 dolláros sávban maradhat, ám az elemző várakozásai szerint a harmadik-negyedik negyedévben az árfolyam átlépi az ezerdolláros szintet. A fundamentumok - tehát nem csak a spekuláció - által támogatott lendület egészen 1200 dollárig repítheti a kurzust rövid távon, hosszú távú árfolyamcélként pedig az (inflációval korrigált) 2300 dolláros történelmi csúcsot jelöli meg az elemző. Ezért szerinte a nyári hónapokban várható oldalazás alkalmával érdemes beszállni az aranypiacra.

Az elemző rámutat, hogy a kereslet és a kínálat közötti rés egyre szélesedik. Miközben a bányákból tavaly mintegy 2450 tonna aranyat hoztak felszínre, addig a kereslet a 3600 tonnát közelítette. (A bányászat ráadásul várhatóan nem is bővül számottevően, az elmúlt évtizedek lanyha beruházásai miatt ugyanis kicsi a bányászathoz szükséges infrastruktúrát gyártó cégek kapacitása, így érdemi bővülés legkorábban 2011 körül valószínűsíthető.) A kínálati rést egyrészt az arany újrafelhasználásával, másrészt a jegybankok által értékesített mennyiséggel sikerült eddig betömni.

Utóbbi tétel azonban várhatóan jövőre mérséklődik, egyrészt mert lejár a vezető jegybankok által kötött értékesítési megállapodás, másrészt a készletek mostanra egészen megcsappantak. Ráadásul egyre több jegybank már a vevői oldalt erősíti, így igyekezvén valamelyest függetleníteni magát a devizaármozgásoktól. Az eladások 63 százalékát kitevő ékszerek iránti kereslet a rohamosan fejlődő Kínában és Indiában a legnagyobb, ezekben a országokban tavaly 25 százalékkal nőtt az arany ékszerek iránti igény - írja a Napi Gazdaság.