Hasít a kockázati tőkebeáramlás

Vágólapra másolva!
Történetének második legmagasabb befektetési összegét, 491 millió eurót produkálta a magyar kockázati- és magántőke-ipar 2007-ben - derül ki a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) frissen kiadott "Magyarországi kockázati- és magántőke-ipar fejlődése 2007-ben" című elemzéséből.
Vágólapra másolva!

A jelzálogpiaci válság ellenére a magyarországi befektetések 2007-ben mért értéke alig maradt el a 2006-ban elért, több mint 535 millió eurós hazai és egyben régiós rekordtól. A magyarországi befektetések 93 százalékát külföldön bejegyzett kockázati-és magántőke-alapok biztosították. A 2007-ben megvalósult befektetések összesen 24 magyarországi vállalkozás kockázati- és magántőkéhez jutását biztosították, ezek súlypontját - 2006-hoz hasonlóan - a kivásárlások adták. A 2007-es befektetések között értékben 45 százalékkal a vegyipar dominált, a finanszírozás közel negyede pedig a szállítási szektorba került. A legnagyobb számban kommunikációs cégek és élettudomány területén működő hazai vállalkozások kaptak kockázati tőkét.

Jelentősen bővülő források Közép-Kelet-Európában

A magyarországi befektetésekben érdekelt közép-kelet-európai regionális alapok az év második felében jelentkező jelzálogpiaci válság ellenére rekord összegű - 3 milliárd euró értékű - friss tőkét gyűjtöttek össze kockázati- és magántőke befektetési céllal. A régió vonzerejét jelzi, hogy az új alapokat elsősorban a már tapasztalattal rendelkező regionális alapkezelők - Mid Europe, AIG New Europe, Riverside, ALPHA, Darby, Mezzanine, 3TS - hozták létre.

Az újonnan felállított regionális alapok által összegyűjtött tőke értéke az alapok méretének növekedéséről tanúskodik: a hét számbavett közül ötnél a tőke értéke meghaladja a 300 millió eurót.