Eladósodnak az ukránok

Vágólapra másolva!
Közel ötven százalékkal, mintegy 30 milliárd hrivnyával (930 milliárd forint) bővült az idei év első harmadában az ukrán lakosság hitelállománya az egy évvel korábbihoz képest.
Vágólapra másolva!

Az ukrán lakossági hitelállomány jelenleg megközelíti a 184 milliárd hrivnyát. Áprilisig az ukrán bankok folyamatosan növelték az igénybe vehető lakossági hitelek mennyiségét és nagyságát. Májustól azonban a pénzintézetek erősen visszafogták a hitelkihelyezések mértékét, írta kedden a Gyelo című ukrán gazdasági napilap.

Elemzők szerint az év eleji hitelfelvételi lázat a lakosság bevételeinek növekedése idézte elő. Az Ukrán Statisztikai Állami Bizottság adatai szerint az első négy hónapban az ukránok körülbelül 237 milliárd hrivnya bevételre tettek szert. Ukrajnában a lakosság fő bevételforrása a munkabér.

Az ukránok idén éppúgy, mint a múlt évben, áruvásárlásra és szolgáltatásokra költöttek a legtöbbet. Kiadásaikban az ilyen jellegű költségek 83 százalékot, azaz 197 milliárd hrivnyát tettek ki.

Ugyanakkor a napilap által megszólaltatott Viktoria Bezverha, a Millenium Capital vállalat banki elemzője szerint az ukránok fizetésük 60 százalékát élelmiszerekre költik. Másrészt - tette hozzá -, bevételeik növekményét felemészti az infláció, amely az eltelt egy évben 30 százalékra rúgott.

Igor Franckevics, az Index Bank igazgató tanácsának elnöke a lapban azt állította, hogy Ukrajna az egy főre jutó hitelek nagyságát tekintve két szomszédjához, Magyarországhoz és Lengyelországhoz közelít.