Egyszerűsítik az euróátutalást a bankok

Vágólapra másolva!
Az eurózóna bankjai azt akarják, hogy minden euróátutlást belföldi feltételekkel lehessen végezni az uniós valutát használó országokben. A magyar bankok egy új szervezte pedig azt szeretné elérni, hogy ennek a folyamatnak az előnyeit a magyar felhasználók is élvezzék.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió (EU) célja egy olyan egységes piac létrehozása, ahol az áruk, a személyek, a szolgáltatások és a tőke szabadon mozoghatnak. Az integráció fontos mérföldkövét jelentette az euró bevezetése. Így 2002. január 1. óta az euróövezet országaiban egységes bankjegyekkel és -érmékkel fizetnek.

A tagállamok egységes pénzforgalmi piaca viszont azóta sem jött létre és tagországonként más-más szabályokat követnek. Ezért az euróövezet országai közötti átutalások továbbra is bonyolultak és költségesek. Ennek megszüntetése érdekében az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank a pénzforgalom integrációjának továbbfejlesztését irányozta elő.

Az Európai Unió kereskedelmi bankjainak önszabályozásával ezért 2008 január végén kezdte meg működését az EU új pénzforgalmi rendszere, az Egységes Euró Fizetési Övezet (SEPA - Single Euro Payments Area). A SEPA lényege, hogy az övezeten belüli gazdasági szereplők eurófizetési műveleteiket egységes szabályok szerint, gyakorlatilag belföldi fizetésekként hajthatják végre.

Az euróövezeti érdekelteken kívül a SEPA-modellekre való áttérés nyitva áll Magyarország számára is. A hazai pénzforgalomban legnagyobb részesedést képviselő bankok idén áprilisban elfogadták a "Magyarország Nemzeti SEPA Terve" című dokumentumot és megalapították a Magyar SEPA Egyesületet (MSE), melyet a Fővárosi Bíróság 2008. május 8-i végzésében 12 791-es számon nyilvántartásba vett.

Az MSE létrehozásában meghatározó szerepet játszott a Magyar Nemzeti Bank és Magyar Bankszövetség, valamint a következő pénzintézetek: Budapest Bank, CIB Bank, Citibank, Ertse Bank, ING Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, Takarékbank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank

Az MSE fő célja, hogy a hazai bankok önszabályozó módon alakítsák a SEPA magyarországi kereteit, s ezáltal segítsék a gyors, olcsó és egyszerű euróátutalások, euróbeszedési eljárások és eurókártyák elterjedését. Jelenleg tizenkét magyarországi bank már képes SEPA-átutalásokat fogadni, és közülük többnek az ügyfelei már küldhetnek is ilyen típusú fizetéseket az euróövezet országaiba. A bankok folyamatosan fejlesztik rendszereiket, hogy ügyfeleik SEPA-átutalásokat küldeni és fogadni is tudjanak. Így az ügyfelek az euró kedvező hatásaiban már a közös pénz magyarországi bevezetése előtt is részesülhetnek.

Az MSE első plenáris ülését 2008. június 30-án tartja, és addig is várja a további hazai pénzintézetek, valamint a banki szolgáltatások igénybevevőinek csatlakozását.