Szereti Oroszországot a tőke

Vágólapra másolva!
Oroszország a harmadik Kína és az Egyesült Államok mögött a világ legnagyobb gazdasági társaságainak és alapjainak 2014-re szóló beruházási terveiben.
Vágólapra másolva!

A KPMG Consulting által 15 országban megkérdezett 311 csúcsmenedzser válaszaiból kiderült: közülük, illetve az általuk képviselt vállalatok és alapok közül 10 százalék készül befektetni Oroszországban 2008-ban, jövőre 12 százaléknak, 2014-re 19 százaléknak vannak ilyen tervei.

Különösen vonzónak látszanak a fogyasztási cikkeket előállító beruházások Oroszországban: idén és jövőre csupán a válaszadók 8 százaléka eszközöl ilyen beruházást, ami a 8. helyet jelenti Oroszország számára, de 2014-re a megkérdezettek 21 százaléka készül ilyen befektetésre, s ezzel Oroszország azonos szinten lesz e téren Kínával, vagyis a világon a 2-3 helyen áll majd a két ország.

A gépgyártás terén 25 százalékról 2014-re 30 százalékra emelkedik a befektetni szándékozók aránya (3. hely, Kína és India után), és az energetika és energiahordozók terén 10-ről 14 százalékra nő az ilyen terveket szövők aránya (3. hely Kína és az Egyesült Államok után).

A felmérés szerint a legtöbb befektető (45 százalék) Kínából és az Egyesült Államokból (35 százalék) érkezik, míg az orosz társaságok főleg Kínában (30 százalék), Ukrajnában (25 százalék) és Kazahsztánban (20 százalék) szándékoznak befektetni.

Az okok között, amely vonzóvá tesz egy-egy országot a befektetők számára, a megkérdezettek első helyen az új fogyasztókhoz való hozzáférést, aztán sorrendben a politikai stabilitást és a törvények, jogszabályok érthető voltát nevezték meg, míg az olcsó munkaerő mint tényező a 12. - utolsó - helyen szerepelt. Fontosnak nevezték az adott ország gazdasági növekedésének tempóját, valamint a fejlődő piacokra való betörés által nyújtott versenyelőnyt - idézte a felmérés eredményeit a Vedomosztyi című orosz gazdasági napilap.