Hároméves csúcson a jüan/dollár árfolyam

Vágólapra másolva!
Mióta Kína 2005 júliusában eltörölte devizája dollárhoz rögzítettségét, még nem volt ilyen erős a jüan USA-dollárhoz viszonyítva. Az USD/jüan-árfolyam 6,8918-ig ment el, ami azt jelenti, hogy jelenleg mintegy 20 százalékkal kevesebb jüant adnak egységnyi amerikai devizáért, mint alig három éve.
Vágólapra másolva!

Az árfolyam csúcsdöntése nem mellesleg egybeesik az USA és Kína közötti kereskedelmi, gazdasági témájú egyeztetés újabb fordulójára való készülődéssel. A kínai árfolyampolitika rendre a fő téma szokott lenni a hasonló magas szintű kétoldalú megbeszéléseken. Az Egyesült Államok régebb óta devizája fölértékelésére sürgeti Kínát, ezt azonban nem kizárólag és elsősorban saját érdekeivel, hanem a kínai társadalmi stabilitáshoz való szükségességével indokolja - írja a BBC.

Az utóbbi időben azonban már főleg Európa bírálta Kínát, mivel az euró jüanhoz viszonyított árfolyama - a dolláréval ellentétben - tovább erősödött. A dollárral szembeni rekordban annak is van szerepe, hogy a megugrott infláció miatt Kína hajlik arra, hogy devizája felértékelődjön - véli elemzők. Egyébként számos ázsiai ország jár el hasonlóan, és hagyja devizáját erősödni az üzemanyag és élelmiszer drágulását némileg tompítandó.

Egyéb kifogások

A mostani, kétnapos USA-Kína találkozón valószínűleg az energia és a kereskedelem állnak majd az egyeztetések fókuszában. Washingtonban azt is gyanítják, hogy Peking bizonyos szabályozásaival diszkriminálja a külföldi vállalatokat, továbbá, hogy az ázsiai ország nem tesz meg mindent a külföldi társaságok szabadalmainak, szellemi tulajdonának védelmében. Persze, az USA gazdasági nehézségeire hivatkozva Kína mostanában könnyebben tudja elutasítani az efféle szemrehányásokat.