Blokkolná a MÁV Cargót a GYSEV

Vágólapra másolva!
Blokkoló kisebbségi részesedést szeretne magának a GYSEV a MÁV Cargóban, amelyet az osztrák ÖBB-hez tartozó Rail Cargo Austria (RCA) céggel közösen vett meg - mondta kedden Bécsben gazdasági újságíróknak Székely Csaba, a GYSEV vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

A vezérigazgató elmondta, hogy korábban megállapodtak az osztrák céggel, hogy a GYSEV-nek vagy 10 százalék, vagy blokkoló kisebbségi részesedése lesz a MÁV Cargóban, ami 25 százalék plusz egy szavazatot jelent.

A GYSEV blokkoló kisebbségi részesedése azt jelenti, hogy a teljes, 400 millió eurót kitevő vételárból 100 millió jut a GYSEV-re, amit tőkeemeléssel kíván fedezni a vállalat - mondta a vezérigazgató.

A MÁV Cargo Zrt. privatizációs szerződését január elején írták alá Budapesten. A megállapodás értelmében a Rail Cargo Ausztria és a GYSEV Zrt. konzorciuma 102,5 milliárd forintot fizet a MÁV Cargo részvényeiért, és öt év alatt 43,5 milliárd forint fejlesztésre vállalt kötelezettséget.

A Rail Cargo Austria AG illetve a MÁV Cargo Zrt. együttesét a német, illetve a francia vasutak után a harmadik legnagyobbként tartják számon Európában.

A Győr-Sopron-Ebenfurt Vasút Zrt.(GYSEV) részvényeinek 61 százaléka a magyar állam, 33,3 százaléka Ausztria, 5,7 százaléka az RCA-hoz tartozó Speditions Holding GmbH tulajdona.