K&H: változás jön a hitelek árazásában

Vágólapra másolva!
A K and H vezérigazgatója szerint a hazai bankok forrásköltségei megemelkedtek, a drágulást a hitelintézetek előbb-utóbb érvényesítik majd a hitelek árazásában.
Vágólapra másolva!

Marko Voljc, a bank hétfői budapesti tájékoztatóján elmondta: idén második alkalommal adja ki a hitelintézet az úgynevezett fenntarthatósági jelentést, amely a bank tevékenységét mutatja be - túlnyomórészt - a társadalmi felelősségvállalás területén.

A vezérigazgató kifejtette: a banki likviditás világméretekben szűkült, drágábbak lettek a források, ez hat a magyar bankrendszer tevékenységére is. A kelet-európai bankszektorban számos hitelintézet tulajdonosa valamely nyugat-európai bank, az anyabankok likviditási nehézségei kihatnak a kelet-európai leánybankok hosszabb távú tevékenységére is.

Marko Voljc szerint a jövőben arra lehet számítani, hogy a hazai hitelintézetek kockázatkezelési gyakorlata szigorodik, a vállalati üzletágban már most tapasztalható a hitelezés drágulása, összességében azonban drámai változások nem várhatók. A megnövekedett költségek miatt a hitelezésben a kamatok emelkedésére lehet számítani. Hosszabb távon pedig a bankok nyereségessége nem fog úgy növekedni, mint az elmúlt években - elemezte a vezérigazgató.

A fenntarthatósági jelentésről elmondta: a K and H a társadalmi felelősségvállalás területén kifejtett tevékenységét négy fő területre koncentrálja, így a környezet védelmére, az egészségügy támogatására, a sportolók és a sportesemények felkarolására, valamint nagy hangsúlyt fektet a "vonzó munkahely" kialakítására is.