Az OMV megvenné a veteránok INA-részvényeit

Vágólapra másolva!
Az osztrák OMV megvenné a háborús veteránoknak az INA kőolajipari csoportban lévő 7 százalékos részesedését - számolt be hétfőn az osztrák Wirtschaftsblatt a Vecernji list értesülésére hivatkozva. Az osztrák vállalat - amely már korábban is jelezte ezt a szándékát - most levélben írta a veteránok részvényeit kezelő alap igazgatójának, horvát miniszterelnök-helyettesnek, hogy az OMV kész a jelenlegi piaci árat készpénzben kifizetni a részesedésért. Az OMV szóvivője nem cáfolta, de nem is erősítette meg az értesülést.
Vágólapra másolva!

A horvát kormány azt tervezi, hogy további 19 százalékot elad az INA-ban meglévő részesedéséből. Felmerült, hogy a Mol növelhetné részesedését az olajtársaságban, ugyanakkor érdeklődik az üzletrész-vásárlás iránt az OMV is. A horvát kormány jelenleg 44,84 százalékot birtokol az INA-ban, az INA 25 százalék plusz egy részvénye jelenleg a Molé. Ezt a Mol 2003-ban vásárolta meg, 505 millió dollárért.

Ivo Sanader horvát kormányfő június elején úgy nyilatkozott, hogy kormánya kész az INA olajtársaságban levő részvényei egy részét az INA stratégiai partnere, a Mol részvényeire cserélni. A horvát kormány már tárgyal a Mollal arról, hogy a magyar olajipari vállalat növelhetné részesedését a horvát INA olajtársaságban, de a megbeszélések nagyon kezdeti szakaszban vannak, ősz előtt nemigen fejeződnek be, mondta egy nevének elhallgatását kérő horvát kormányilletékes akkor a Reuters hírügynökségnek.

A megbeszélések arról folynak, hogy a horvát kormány, amely 44,84 százalékot birtokol az INÁ-ból, átadna 14 százaléknyi INA-részvényt a Molnak, Mol-részvényekért cserébe, írta akkor a Jutarnji List című horvát lap.