Megállapodás előtt a fuvarozók

Vágólapra másolva!
Ötmilliárd forintos csomagot kapnak a költségvetéstől a fuvarozók, a szakmai szervezetek és a kormány képviselői előreláthatólag kedden a Parlamentben írják alá a megállapodást - értesült a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A lap pénteki számában azt írja, hogy a már elkészült megállapodás tervezete szerint a legnagyobb, hozzávetőleg négymilliárd forintos tétel az lesz, hogy a kormány a jövőben kedvezményt adna a nehéz-tehergépjárművek gépjárműadójából. Alkudozás már csak arról folyik, hogy a kamionosoknak pontosan mennyit engedjenek el az adóból. A kormányzati javaslatok harminc, a szakmai szervezetek kérése negyven százalékról szól. Valószínű azonban, hogy 30-35 százalék adókedvezménnyel mindkét fél elégedett lesz.

A jövedéki adó visszatérítés nem szerepel a megállapodásban, ugyanakkor a magyarországi telephellyel rendelkező tehergépkocsik a nyári hétvégi kamionstop idején is hazatérhetnek majd telephelyükre.

A megállapodás a kormányzattal több adóügyi és munkaügyi szabályozásra is kitér, a kamionosok például csökkentett útdíjat fizethetnek az éjszakai áruszállításnál.

Megállapodás várható abban is, hogy a szakképzési járulékot fizető fuvarozó vállalkozások a C és D kategóriás jogosítványok megszerzését szolgáló képzésekre visszatarthatják majd a járulék egy részét.

A lap értékelése szerint a fuvarozók győzelme nem teljes: legfontosabb kérésük, a kereskedelmi céllal felhasznált gázolaj jövedéki adójára vonatkozó speciális szabályok bevezetése nem szerepelhet a keddi megállapodásban. Így a szakvállalkozások képviselői úgy írnak majd alá, hogy a kamionok által elfüstölt gázolaj jövedéki adójának visszatérítését továbbra sem kérhetik majd. Be kell érniük azzal, hogy a kormány a lépésre módot adó derogációt már megkérte Brüsszeltől. Azt azonban valószínűleg elutasítja majd az EU.

A kormány és a fuvarozók képviselői között május 20-án kezdődtek tárgyalások, miután a fuvarozók kormányzati lépéseket szorgalmaztak az üzemanyag jelentős áremelkedése miatt, azóta több szakértői találkozó is volt.

Veres János pénzügyminiszter akkor úgy nyilatkozott: nincs arra lehetőség, hogy a kormány közvetlen adócsökkentéssel kompenzálja a fuvarozók üzemanyag áremelkedésből származó veszteségeit, de fontos átfogóan megvizsgálni, elemezni, milyen intézkedésekkel javítható a fuvarozók vállalkozási környezete - áll a közleményben.

A fuvarozók képviselőit Veres János pénzügyminiszter fogadta, a megbeszélésen részt vett Puch László, a közlekedési tárca államtitkára, Karácsony Imréné, a Pénzügyminisztérium és Csepi Lajos, a közlekedési tárca szakállamtitkára.

A fuvarozókat Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára, Wáberer György, a legnagyobb fuvarozó cég tulajdonosa, a VOSZ soros elnöke, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesület (MKFE) elnöke, Peredi Péter, a FUVOSZ főtitkára, Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára képviselte.