Magasabb vám a vietnami cipőkre

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió megszünteti a vietnami cipőkivitelre vonatkozó preferenciális vámokat, mivel a vietnami ágazat a világ egyik leginkább versenyképes ágazatává vált - jelentette be az Európai Unió vietnami képviselője.
Vágólapra másolva!

Sean Doyle sajtóértekezleten fejtette ki, hogy a vietnami lábbeliknek az Általános Preferenciális Rendszer (GSP) keretében élvezett kedvezményét- amely 3-5 százalékos vámot jelentett- , a Legkedvezőbb Kereskedelmi Elbírálás- státusa váltja fel, amelynek keretében a vámok 5-10 százalék között mozognak.

Az európai sportszergyártók - Adidas-t és Nike-t is tagjai között tudó - brüsszeli székhelyű szövetsége bírálta a döntést, amely tovább nehezíti az iparág helyzetét. Az iparágat 2006-ban a Vietnamból és Kínából származó bőrcipőkre kivetett dömping-ellenes vámokkal sújtották.

Dyole szerint a döntéssel nem Vietnamot akarták megbüntetni, hanem a Világkereskedelmi Szervezet elveinek kívántak eleget tenni.

Vietnamban a cipőiparban dolgozik a foglalkoztatottak 1,25 százaléka, mintegy fél millió ember, 80 százalékban nők. A termelés 90 százaléka exportra kerül, döntően az unióba. Az ország 1,7 milliárd euró bevételhez jutott 2007-ben a cipőkivitel révén.