Javuló kilátások és inflációs veszély

Vágólapra másolva!
Jelentősek a gazdasági kockázatok, de javulás várható a világgazdaságban - állapítja meg a nemzetközi Erste Bank Csoport legújabb elemzése. Az amerikai gazdaságban még mindig jelentősek a második félévre vonatkozó kockázatok, ezért 2009-re változatlan alapkamat várható - írja az Erste Bank elemzése.
Vágólapra másolva!

Az euróövezetben a növekedés lassul a második félévben a magas nyersanyagárak miatt, az infláció pedig várhatóan 3 százalék fölé emelkedik idén. Kelet-Közép-Európában szintén enyhén lassul a gazdasági növekedés - az inflációs kockázatok viszont emelkednek.

A közép-kelet-európai országok gazdasági növekedése enyhén lassul az idén. Ez főként ciklikus okokra vezethető vissza, hiszen az elmúlt évek erőteljes bővülése után az inflációs kockázatok emelkedésnek indultak, amely ellen a központi bankok már megkezdték a védekezést a kamatok emelésével. Lengyelország, Csehország és Szlovákia még mindig erőteljes, több szektor által húzott növekedési ütemről számol be. Magyarországon a gazdasági kilábalás csak nagyon lassan halad a költségvetési kiigazítások nyomán. Románia az idén vélhetően ismét erős gazdasági növekedést mutat, a legnagyobb kihívást pedig a külkereskedelmi hiány kordában tartása jelenti. Az előrejelzések szerint Horvátországban stabil szintre csökken a gazdasági növekedés üteme. A májusi választások után még folynak a koalíciós tárgyalások Szerbiában, amelynek kimenetele meghatározó lesz az ország külpolitikájára nézve. Az ukrán gazdaságot óriási belföldi és külföldi kereslet hajtja. Az Erste Bank elemzői arra számítanak, hogy a vizsgált országok közül Ukrajnában lesz a legmagasabb az infláció üteme. Az Erste elemzői a kockázatviselési hajlandóság mértékétől függően szilárd lehetőségeket látnak a befektetők számára Horvátországban, Magyarországon, Romániában és Ukrajnában.