Sörfúzió húzta a Dow Jones-t

Vágólapra másolva!
Csütörtökön emelkedéssel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók. a DJIA szerdai közel 200 pontos hanyatlása után javított a befektetői hangulaton az InBev új ajánlata az Anheuser-Buschra, az a csütörtökön ismertetett hivatalos adat, hogy májusban a vártnál jóval nagyobb mértékben bővült az amerikai kiskereskedelmi eladás, és nem utolsósorban az is, hogy napközben 3 dollár körüli mértékben csökkent a kőolaj ára.
Vágólapra másolva!

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,4 százalék (10,34 pont) emelkedéssel 2404,35 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 12 141,58 ponton zárt 0,5 százalék (57,81 pont) növekedéssel.

A kereskedők azt mondták, hogy a DJIA szerdai közel 200 pontos hanyatlása után javított a befektetői hangulaton az InBev új ajánlata az Anheuser-Buschra, az a csütörtökön ismertetett hivatalos adat, hogy májusban a vártnál jóval nagyobb mértékben bővült az amerikai kiskereskedelmi eladás, és nem utolsósorban az is, hogy napközben 3 dollár körüli mértékben csökkent a kőolaj ára. Az Anheuser-Busch sörgyár megemelt, ezúttal 46,3 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot kapott belga versenytársától, az InBevtől. Az InBev - amelynek legismertebb márkái a Stella Artois és a Beck's - 65 dolláros árfolyamon venné meg az amerikai piacon 48,5 százalékos, meghatározó részesedéssel rendelkező, a Bud Light és a Michelob márkát árusító Anheuser-Busch részvényeit. A két vállalat egyesülése a világ legnagyobb sörgyártó óriását hozná létre, megelőzve a jelenlegi világelső SABMillert.

Egy százalékkal nőttek májusban az amerikai kiskereskedelmi eladások, sokkal jobban, mint várták. A fellendülésben a kormányzat adóvisszatérítéses támogatási akciója is nagy szerepet játszott, mivel ennek a hatására a fogyasztók nem érezhették annyira a benzin drágulását. Az autóeladások nélkül a növekedés még nagyobb, 1,2 százalékos volt, fél éve a legnagyobb ütemű. Áprilisban még az eladások csökkenését jelentette az amerikai kereskedelmi minisztérium. A szakértők szerényebb májusi emelkedésre számítottak: az átfogó kiskereskedelmi eladást 0,5 százalékkal várták bővülni, az autóeladások nélkül számolt májusi kiskereskedelmi eladás növekedést 0,7 százalékra becsülték. A havi adatra drágultak a kiskereskedelmi cégek részvényei.

Most jelentették be azt is, hogy Staples Inc. 2,65 milliárd dollárért felvásárolja a Corporate Express NV holland nagykereskedelmi céget. A szakértők rámutattak: az egyesülési hírek azért is fontosak, mert segítenek meggyőzni a befektetőket arról, hogy a hitelpiac nehézségei után visszatér a bizalom, és újabb felvásárlások/egyesülések következhetnek. A technológiai ágazatban a Qualcomm okozott kellemes meglepetést azzal a bejelentéssel, hogy feljavította a negyedéves adózott eredményével kapcsolatos várakozását.