Bíztató az ipari termelés növekedése

Vágólapra másolva!
Az ipari termelés a munkanaphatástól megtisztítva 2008 áprilisában az előző év azonos időszakához viszonyítva 6,5 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index 1,4 százalékkal emelkedett áprilisban - közölte a KSH pénteken.
Vágólapra másolva!

Korrekciók nélkül a termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2008 áprilisában 11,8 százalékkal nőtt.

Az előzetesen közölt adatokhoz képest a havi adat nem változott, a 2007. áprilisi szinthez képest azonban a növekedés 2 százalékponttal elmaradt a KSH 6,7 százalékos előrejelzésétől.

Az idén az első négy hónapban az ipari export 12 százalékkal, áprilisban 19,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az év negyedik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító villamos gép és műszer gyártás exportvolumene 10,7 százalékkal bővült. A járműgyártás átlag felett, 23,2 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar január-áprilisi belföldi értékesítése összességében 3,6 százalékkal, áprilisban 8,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az ipar belföldi eladásainak emelkedéséhez elsősorban az energiaszektor járul hozzá. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első négy hónapjában 0,2 százalékkal, áprilisban 6,5 százalékkal emelkedtek.

Áprilisban a feldolgozóipar termelése az előző havinál gyorsabb ütemben, 12,3 százalékkal nőtt 2007 azonos hónapjához viszonyítva. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás kibocsátása 5,5 százalékkal haladta meg a tavalyi bázis szintjét, részben az előző évinél hidegebb időjárás hatására.

A feldolgozóipar legtöbb ágazatában az előző évi alacsony bázis hatása is érvényesül. A jelentősebb súlyú ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 30,1 százalékkal a gép, berendezés gyártás bővült, ami részben az alág kapacitásnövelő beruházásainak eredménye.

Jelentősen, 20,5 százalékkal emelkedett a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét adó járműgyártás termelése is. A tartós növekedést az alág rendelésmutatói is alátámasztják. Átlag feletti volumenbővülést regisztrált a KSH a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártásában (18,3 százalék) is, elsősorban az exportértékesítés igen kedvező alakulásának köszönhetően. A feldolgozóipari termelés egynegyedét adó és így legnagyobb súlyú villamos gép, műszer gyártás az átlag alatt, 7,6 százalékkal nőtt.

Az idén először emelkedett a feldolgozóipari termelés egytizedét adó élelmiszer, ital és dohány gyártás; 4,7 százalékkal. A feldolgozóiparban 2008 áprilisában a KSH csupán két alágban regisztrált visszaesést: a textília, textiláru gyártás 2,4 százalékkal, a papírgyártás, kiadói, nyomdai tevékenység pedig 2,5 százalékkal csökkent.

Az idén áprilisban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 8,4 százalékkal nőtt 2007 áprilisához viszonyítva. Az új exportrendelések 9,5 százalékkal, míg az új belföldi rendelések 3,9 százalékkal emelkedtek.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első négy hónapjában 0,2 százalékos létszámcsökkenés mellett 8,4 százalékkal magasabb volt, mint 2007 azonos időszakában.

Az ipari termelés márciusban a szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazított index szerint 2,6 százalékkal maradt el az előző havitól, és - munkanaptényezővel korrigálva - 4,3 százalékkal emelkedett a 2007. márciusi szinthez képest. Korrekciók nélkül a termelés 1,9 százalékkal haladta meg a tavaly márciusi szintet, az adatok megegyeznek az előzetesen közöltekkel.

Tavaly áprilisban a termelés 10,6 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A havi növekedés 0,4 százalék volt.