Sörgyári frigy híre élénkítette a tőzsdéket

Vágólapra másolva!
Az amerikai határidős mutatók növekedni kezdtek, miután az Anheuser-Busch sörgyár megemelt, ezúttal 46,3 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot kapott belga versenytársától, az InBevtől; a hír optimizmust keltett a részvények értékelését illetően.
Vágólapra másolva!

A szerdai zuhanás után az is az indexek emelkedése mellett szól, hogy tegnapi, rekordközeli szintjéről az olajár is csökkent valamelyest; a 200 pontot meghaladó Dow-esés okai közül az elemzők az inflációs félelmeket és a jelzáloghitel-válság miatti, még élő aggodalmakat emelték ki.

Az InBev, amely legismertebb márkái a Stella Artois és a Beck's 65 dolláros árfolyamon venné meg az amerikai piacon 48,5 százalékos, meghatározó részesedéssel rendelkező, a Bud Light és a Michelob márkákat árusító Anheuser-Busch részvényeit. A két vállalat egyesülése a világ legnagyobb sörgyártó óriását hozná létre, leelőzve a jelenlegi világelső SABMillert. A bejelentést követően Európában 9 százalékkal nőtt az Anheuser-Busch részvényeinek árfolyama. A cég nyilatkozatban jelentette ki, hogy tanulmányozza az ajánlatot.

A sörgyári frigy lehetősége nem sokkal azt követően vált lehetőséggé, hogy a legnagyobb amerikai irodaszer-ellátó lánc, Staples Inc. 2,65 milliárd dollárért elnyerte egy holland nagykereskedelmi cég, a Corporate Express NV megszerzésének jogát.

Az egyesülési hírek azért (is) fontosak, mert segítenek meggyőzni a befektetőket arról, hogy a hitelpiac nehézségei után visszatér a bizalom, és újabb felvásárlások/egyesülések következhetnek.

A mai kereskedést makroadatok is alakítják majd: nyilvánosságra kerül a kiskereskedelmi eladások májusi adata - a Reuters által felkért elemzők az áprilisi 0,2 százalékos csökkenés után 0,5 százalékos növekedést várnak; megjelenik továbbá az import-ár statisztika és a munkanélküli segélyt első ízben kérelmezők száma is.

Ami a határidős indexek alakulását illeti, az S&P 500 futures 8,9 ponttal nőtt, számított értéke felett alakul; 67 ponttal jutott magasabbra a Dow futures, 12 ponttal a Nasdaq 100 futures.