Vágólapra másolva!
Jó esély van arra, hogy az államháztartás GDP arányos hiánya 2009-re 3 százalék közeli szintre csökkenjen az idei 4 százalék körüliről; a kijelölt pályától a 2010-es választások miatt sem tér el a kormány - mondta Keller László, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára csütörtökön, a II. Nemzetközi Adókonferencián.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár hangsúlyozta: csak a konvergenciaprogram keretein belül képzelhető el minden adóváltoztatás. Forrásként a gazdaság fehérítését, az adórendszer egyszerűsítését, a kiadások mérséklését jelölte meg. A lehetséges megoldások között említette a szolidaritási adó egy, vagy két éven belüli megszüntetését, a tételes egészségügyi hozzájárulás eltörlését, illetve a munkáltatói járulékok lehetőség szerinti csökkentését.

Keller László hangsúlyozta: az elmúlt két évben jelentős lépéseket tett a kormány a versenyképesség javítására, nehezedő belső és romló külső viszonyok között. A megtett intézkedéseket a kormány pozitívan értékeli, tudva, hogy ezek társadalmi feszültséggel jártak, és elismerve, hogy a konszolidációt más tartalommal is meg lehetett volna valósítani - mondta az államtitkár. A konszolidációnak ára volt: a gazdasági növekedés lelassult és erősödött az infláció - tette hozzá. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az állami szféra nélkül a gazdasági növekedés lényegesen magasabb volt.

Kifejtette: bár az elemzők egy része már 3 százalék körüli idei növekedésre számít, a PM 2008-ra továbbra is a GDP 2,4 százalékos, 2009-re pedig több mint 3 százalékos bővülésével számol. Az 5,9 százalékos inflációs prognózis az államtitkár szerint az év végére teljesíthető. A reálbérek az idén 0,4 százalékkal nőnek, bővül a fogyasztás és a beruházások is.

Keller László szerint a növekedés gyorsítására lehet összpontosítani, amit úgy kell megvalósítani, hogy a foglalkoztatás bővüljön, s a hiány ne térjen el a tervezettől. Ehhez egyebek között vállalkozásbarát fejlesztéspolitikára, a fekete- és szürkegazdaság további visszaszorítására, piacbővítő külgazdasági politikára, felelős költségvetési politikára, illetve a munkára ösztönző szociális és munkaügyi programra van szükség, együttesen.