Brüsszel adót vetne ki az olajcégekre

Vágólapra másolva!
Elképzelhetőnek tartja az Európai Bizottság, hogy az olajtársaságok extraprofitjára extra adót vessen ki - közölte a Világgazdaságnak adott interjújában Kovács László adóügyi biztos. Az ötletet az EU állam- és kormányfőinek jövő heti csúcsértekezlete vitatja meg.
Vágólapra másolva!

Kovács László szerint, hasznos lehet, ha az extra adóból keletkező jövedelmet akár a legalacsonyabb keresetű rétegek áremelkedés miatti kompenzálására, akár a megújuló energiaforrások kutatására vagy az azokba történő befektetésekre fordítanák - írja a Világgazdaság. Ez azonban nem csökkenti az olajárakat, és a hatást az is korlátozná, hogy az olajcégek profitjuk nagy részét az olajtermelő országokban realizálják - jegyezte meg a bizottság magyar tagja.

A bizottsági ülésen egyébként támogatta, hogy az üzemanyagok drágulása miatt növekvő árakat a tagállamok valamilyen módon kompenzálják a legalacsonyabb jövedelmű rétegek számára, de nem mondta ki, hogy ennek formája az olajtársaságok esetleges extra adója legyen.

Az Európai Bizottság ugyanakkor megerősítette azt a korábbi álláspontját, hogy az üzemanyagok adótartalmának csökkentése nem alkalmas a magas olajárakból adódó problémák kezelésére. Ha ugyanis a tagállamok ilyen módon átvállalják a növekvő terheket, akkor a lakosság nem fogná vissza a fogyasztását, nem lenne, ami takarékoskodásra késztetné. Ráadásul a költségvetések adóbevételtől esnének el, s ez a pénz végső soron az olajexportőr országokhoz vándorolna - figyelmeztetett Kovács László.