Economist: az MNB kitart a 3 százaléknál

Vágólapra másolva!
Az Economist értesülései szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszautasítja a kormány javaslatát a 3 százalékos középtávű inflációs cél felülvizsgálatáról. A kormány miniszterei amellett érvelnek, hogy az elszabaduló olaj- és élelmiszerárak mellett a cél elérhetetlen, ráadásul a további kamatemelések visszavethetik a gazdaságot.
Vágólapra másolva!

Veres János pénzügyminiszter szerint az MNB inflációs célja teljesen irrealisztikus. Simor András jegybankelnök szerint azonban a 3 százalékos cél teljesen konzisztens az árstabilitási céllal, melynek elérése a jegybank fő feladata. Az IMF korábban szintén a jegybank oldalára állt, mondván az inflációs veszély továbbra is jelentős, az inflációs cél megfelelő és eléréséhez további szigorításra lehet szükség.

A magyar infláció jelenleg a cél több mint duplája. Idén a jegybank eddig 100 bázispontot emelt, és ezzel a magyar kamatszint a második legmagasabb az EU-ban.

A kormány aggodalmai szerint a magas kamatláb fojtogatóan hat a gazdaságra, amely 2007-ben csak 1,3 százalélkal nőtt. Simor azonban nem akarja elcserélni a rövid távú gazdasági növekedésért cserébe az alacsony infláció hosszabb távú hasznait.

A jegybank az elszabaduló olaj- és élelmiszerárak inflációnövelő hatásában sem osztja a kormány aggodalmait: az erős forint ugyanis csökkenti az importált infláció hatását, ráadásul semmi nem garantálja, hogy az árnövekedés csak átmeneti - olvasható az Economist.com hírportálon.