Zárásra nyereségben maradt New Yorkban a tőzsde

Vágólapra másolva!
Kedden a New York-i tőzsde DJIA mutatója 12284,80 ponton, 0,04 százalék nyereséggel, míg a Nasdaq piac composite indexe 2448,94 ponton, 0,43 százalék veszteséggel zárt. Az euró tőzsdezáráskor 1,5452 dollárt ért, az arany ára 869,40 dollárig ereszkedett.
Vágólapra másolva!

A DJIA sokat vesztett nap közbeni csúcsáról. Nyereségében a Coca Cola és a Citibank részvénye játszott jelentős szerepet, előbbi annak hatására, hogy az olajárak mérséklődése jó hatással lesz a vállalat eredményire (a papír árfolyama 4,7 százalékos drágult ért el), a Citibank részvényét viszont a Lehman felminősítette.

Az olajár csökkenése ugyankkor az energiaipari papírok olcsóbbodását váltotta ki, a Chevron árfolyamvesztesége elérte a 2,6 százalékot is. Az olajrészvényektől a stabil ipari részvények felé fordultak a befeketetők, de a gyógyszeripari papírok ez alkalommal nem voltak ezek között.

A fő New York-i tőzsdei mutatókat kedden a kereskedés félidejénél kettős hatás mozgatta: az olaj ismételt drágulása, illetve a Fed elnöke, Ben Bernanke kijelentése: a bank ellenáll az infláció emelkedésének, azaz kamatemelésre is sor kerülhet. A pénzügyi papírok eközben jól tartották magukat.

A tőzsde DJIA mutatója 0,4 százalékos nyereségbe került, a Nasdaq Composite viszont közel 0,2 százalékos veszteségbe. A DJIA-t olyan részvények drágulása nyomta fel, mint a Citibank(+3,5 százalék), illetve a JPMorgan Chase(+4,4). Az olaj ára meglehetősen ingadozott, de közelebb járt a 135 dollárhoz, mint - miképp a nap korábbi részében - a 132-134 dollárhoz..