Kapacitást növel a Földgázszállító Zrt.

Vágólapra másolva!
Földgázszállító Zrt. 69 milliárd forintos, kapacitásnövelő beruházást valósít meg a 2010-re elkészülő szőregi stratégiai földgáztároló feltöltése, valamint a növekvő felhasználói igények kielégítése érdekében - közölte Lakatos Edina, a Mol csoporthoz tartozó siófoki társaság szóvivője Beregdarócon szerdán az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A fejlesztés során együttesen 210 kilométer hosszú vezeték épül december végéig az országban; a komplex fejlesztéssel az import földgáz betáplálás 25 százalékkal nő.

Az ukrán-magyar határtól Beregdarócig 5 kilométer, a szabolcsi településtől Hajdúszoboszlóig 125 kilométer hosszú csőrendszer épül. Algyő és Városföld között a 80 kilométeres vezeték mellett elszámolási mérőállomás is épül.

A szóvivő hangsúlyozta: az új létesítmények biztosítják a stratégiai tároló feltöltéséhez és kitárolásához szükséges kapacitásokat.

Lakatos Edina ismertette: Magyarország az elsődleges energiaforrások tekintetében az orosz gázimporttól függ, Európában a legnagyobb mértékben, éves 10-12 milliárd köbméteres behozatalával. A 2005-2006-os tél gázszállítási problémái rávilágítottak arra, hogy ez jelentős ellátás-biztonsági kockázatot jelent az ország számára.

A földgáz biztonsági készletezéséről szóló törvény alapján a stratégiai kőolajkészletek mellett, stratégiai földgázkészlettel is rendelkeznie kell az országnak. Ezt oldja meg a két év múlva elkészülő szőregi stratégiai tároló, s ahhoz épül a 69 milliárd forint értékű, 210 kilométer hosszú új vezeték-rendszer.