Nőtt a cseh ipari termelés

Vágólapra másolva!
Áprilisban éves mértékben 12,2 százalékkal nőtt az ipari termelés Csehországban - közölték szerdán a cseh statisztikai hivatalban.
Vágólapra másolva!

Márciusban éves viszonylatban hosszú idő után első ízben 1,9 százalékkal csökkent az ipari termelés. Márciushoz viszonyítva az ipari termelés áprilisban 7,1 százalékkal emelkedett. A növekedéshez legnagyobb mértékben a közlekedési eszközök és berendezések gyártása járult hozzá. Ugyanakkor csökkent az élelmiszer- és az italok termelése, valamint a dohányipari termékek gyártása.

A villamos és optikai műszerek és berendezések gyártása áprilisban éves viszonylatban 24,4 százalékkal emelkedett, a közlekedési eszközöké és a berendezéseké 21,2 százalékkal, míg a gépek és berendezések javítása 16,9 százalékkal.

Az élelmiszeripar, az italok és a dohányipari termékek gyártása 3,9 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Elemzők szerint ez a magas infláció következménye, mert a drágulások miatt a csehek az utóbbi időben visszafogottabban költekeznek.

Az ipari termelés bevételei állandó árakban számolva éves mértékben 12,8 százalékkal növekedtek áprilisban. Csökkenés megint csak az élelmiszer- és a dohányipar terén van.

Az ipari üzemek nyeresége az exportból reálisan 15,7 százalékkal emelkedett, folyó árakban számítva ez 7,5 százalékos növekedés. Az ipari cégeknél az exportbevételek az összbevételek 48,5 százalékát tették ki.

A külföldi kézben lévő cégek bevételei áprilisban reálisan 14,5 százalékkal emelkedtek, folyó árakban számolva 10,4 százalékkal. Ezen cégek bevételei tették ki az összbevételek 59,5 százalékát.