Határon túlra terjeszkedik a Garantiqa

Vágólapra másolva!
 Bulgáriában folytatott tárgyalásokat a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a határon túli kezességvállalás lehetőségeinek megismerése céljából. Bulgáriában lefedetlen a garanciális pénzügyi szolgáltatói szegmens, ezért a társaság megállapodott a bolgár bankszektor képviselőivel, hogy egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítésével folytatják az együttműködést.  
Vágólapra másolva!

A határon túli terjeszkedés lehetőségét vizsgálja a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A társaság először Bulgáriában vizsgálta meg a piacra lépés lehetőségét. "Bulgária ígéretes piac, a Garantiqa pedig tőkeerős és nagy szakmai tapasztalatokkal rendelkező szervezet, így minden feltétel adott a terjeszkedéshez és az együttműködéshez" - nyilatkozta Radnai György a Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója. A Szófiában létrejött találkozókon a második legnagyobb bolgár bank, az OTP tulajdonában lévő DSK Bank, a 2005. óta többségi MKB tulajdonú MKB Unionbank, valamint a pénzügyi tanácsadóként működő Forem Consulting Bulgaria vezetői fogadták a Garantiqa szakembereit.

Az egyeztetéseken a hazai garanciapiacon piacvezető szervezet ismertette az elképzeléseit, a 2008-2011. közötti időszak stratégiájának részeként is megfogalmazott nemzetközi szinten zajló garanciavállalás lehetőségét. A tárgyalások során kiderült, hogy fokozott piaci igény mutatkozik egy olyan társaságra, amely szolgáltatásaival elősegítheti a helyi kkv-k finanszírozását. Jelenleg a garanciális pénzügyi szolgáltatói szegmens lefedetlen a délkelet-európai államban, ugyanakkor a dinamikus és stabil gazdasági növekedés fenntartása indokolja a bolgár vállalkozások forráshoz jutásának elősegítését.

A tárgyalások eredményeképpen a felek megállapodtak egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítésében. A tanulmány megvizsgálja az országban működő vállalkozók számára kínált finanszírozás sajátosságait, illetve a meglévő jogi környezetet. Ezt követően alakítható ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. bolgár vállalkozások számára kínált garanciaszolgáltatási tevékenysége.