Pénzváltási trükkök és díjak külföldön

Vágólapra másolva!
Emberek milliói több időt töltenek a nyaralás tervezésével, mint egy új otthon keresésével. A külföldön töltött szabadság csábító, mivel azonban még messze vagyunk a közös valuta bevezetésétől és sokan nem szeretnek pénzkötegekkel a zsebükben járkálni, a valutaváltók pedig előszeretettel trükköznek a turisták rovására, így érdemes körülnézni, hogy melyik az a bankkártya, amellyel kevesebbet fizetünk rá külhonban. Segítünk.
Vágólapra másolva!

A kártyás fizetés természetesen könnyebb és egyszerűbb megoldás külföldön is, a tengerparti koktélbárok vagy az eldugott kisvendéglők azonban nem arról híresek, hogy fel vannak szerelve kártyaleolvasóval. Az automatás pénzkivételnél pedig magasabb készpénzfelvételi díjra számíthatunk. A rutinos utazó tehát már itthon átváltja az elköltésre szánt mennyiséget, a bevásárlásokat pedig kártyával intézi a nyaralóövezetben is.

Elgondolkodtató persze, hogy mennyire érdemes vonzó célpontot adni a rablók számára, illetve az, hogy ha már betörték a kocsi ablakát, elvitték a táskát, ellopták a pénztárcát, akkor mekkora összeget sikerült eltulajdonítani a nehezen összespórolt költőpénzből. Ha a kártyát viszik el, még mindig megvan a lehetőség arra, hogy letiltsuk, szerencsés esetben még mielőtt a jogosulatlan tulajdonos karcsúbbá teszi a folyószámlát.

Ott van ugyanakkor az a kínos helyzet, amikor egy eldugott városkában magyar-angol-német nyelven vagy kézzel-lábbal próbáljuk megtudni, hogy hol van az a hely, ahol plasztikunkkal pénzt vagy egyéb javakat lehet beszerezni.

Itthon váltsuk a forintot

A forintot célszerű Magyarországon átváltani külföldi devizára, mivel 1995 óta konvertibilis ugyan, külhonban azonban kevésbé keresett, mint itthon. A régiós országokban inkább találunk olyan pénzváltót, amelynek választékában szerepel a magyar valuta.

A magyar határokon 2001. június 15-e óta lehet összegkorlátozás és kiviteli igazolás nélkül bármilyen hazai vagy külföldi fizetőeszközt kivinni. A pénzmosás és a terrorizmus ellen alkotott szabályok miatt azonban a határt átlépő személy köteles azonosítani magát és bejelenteni, ha legalább egymillió forintot érő készpénz van birtokában. Itthon, valutaváltáskor 300 ezer forint feletti összegnél kötelező az ügyfelet azonosítani. Kiutazáskor célszerű az adott országok valutabeviteli szabályai után is érdeklődni.

Trükkös pénzváltók, eltérő banki árfolyamok

Fotó: MTIA pénzváltásnál ugyanakkor itthon is érhetnek meglepetések. Nagy különbségek vannak pénzváltó és pénzváltó között. Azok a vállalkozások, amelyek elsősorban erre szakosodnak, általában kisebb árréssel dolgoznak, mint az egyéb szolgáltatást is nyújtó társaik.

A kereskedelmi bankok árfolyamai attól is függnek, hogy melyik országban van az anyabankjuk. A határ menti váltók, számítva a nagy forgalomra, nem tesznek rá sokat az árra.

A pézváltóknál fontos megnézni - vagy ha nincs kiírva, megkérdezni -, hogy mennyiben tér el a vételi és az eladási árfolyam. Többször ugyanis úgy próbálják meg átejteni a gyanútlan turistát, hogy csak a vételit írják ki öles betűkkel. Szintén elterjedt trükk, hogy egy hihetetlen kedvező váltási árfolyamot hirdetnek, ami sokszor valóban létezik, de csak hatalmas összeg beváltásánál. Nem szabad kihagyni ezért a kisbetűs részt sem.

Azokba az országokban, ahol magas az infláció, érdemesebb dollárral, euróval érkezni és ott átváltani, vagy a kártyás fizetést választani, mivel a túl korán vásárolt valuta gyorsan veszíthet az értékéből. Illegális pénzváltóhoz pedig csak abban az esetben érdemes fordulni, ha jól ismerjük a célország valutáját, mivel előfordulhat, hogy már érvénytelen - vagy nem fizetőképes - bankjegyeket kapunk a pénzünkért.

A készpénzfelvételi díj

Amennyiben megkérdezzük bankunknál, hogy külföldön mekkora a készpénzfelvételi díj, nem érhet meglepetés hazaérve, amikor a számlakivonatot böngésszük. Egyes bankoknál olcsóbb, ha saját ATM-ből vesszük ki az összeget - már amennyiben van ilyen a nyaralóhelyen. A bankok ügyfélszolgálatán adott információk alapján összeállítottunk egy díjkörképet a nagyobb bankok tarifáiból.

BankkártyaKészpénzfelvételi díj
Allianz Bank 1500 Ft
Budapest Bank hitelkártya3,0%, min. 1000 Ft
CIB Bank1500 Ft
Citibank hitelkártya2,5%, min. 1000 Ft
Citibank betéti kártya1 %, min. 1500 Ft
Erste Bank1,5%+1000 Ft
Erste Bank saját automata0,45%+45 Ft
K&H Bank1,0%+1000 Ft
MKB betéti kártya8 EUR
MKB hitelkártya8 EUR
OTP Bank 1,0%+3 EUR
OTP Bank saját automata1 EUR
Raiffeisen betéti kártya7 EUR
Raiffeisen hitelkártya7 EUR
UniCredit betéti kártya saját automatábóldíjmentes
UniCredit betéti kártya1%+3 EUR
UniCredit hitelkártya1,5%+4 EUR
Volksbank1,0%+1000 Ft


A turisztikai szezon közeledtével a kiutazók elkezdenek jobban odafigyelni a forint árfolyamára. A mostani folyamatoknak pedig mindenképpen nyertesei lehetnek azok a - mindent az utolsó pillanatra halasztó vagy előrelátó - nyaralók, akik nem vásároltak be hónapokkal ezelőtt az uniós valutából. Az elemzők szerint azonban nem érdemes most nagyon bespájzolni, mivel a jegyzés a várakozások szerint nem gyengül. Ettől függetlenül a valutaváltók szerint sokan vettek eurót az erős forint hírére.