Egymillió vendégmunkást várnak a horvátok

Vágólapra másolva!
A népességcsökkenés miatt munkaerőhiány várható Horvátországban, ezért külföldi vendégmunkásokra lenne szükség. Jelenleg évente 10 ezernél is kevesebb engedélyt adnak ki.
Vágólapra másolva!

Horvátországnak egymillió külföldi munkavállalóra lenne szüksége, hogy ellensúlyozni tudja az aktív dolgozók és a nyugdíjasok közötti demográfiai aránytalanságot - jelentette ki a horvát gazdasági kamara (HGK) elnöke egy nemzetközi bevándorlási konferencia alkalmából.

A kamara elnöke szerint csak az erőteljes bevándorlás tudná helyreállítani a 20 évvel ezelőtti egyensúlyi helyzetet, mert jelenleg a halálozások száma jóval meghaladja a születésekét.

A statisztikák szerint a 20. században a jelenleg 4 és fél milliós Horvátország lakosainak a száma több mint egymillióval nőtt, 2050-ig azonban a szám az 1900. évi szintre fog visszaesni.

A horvát belügyminiszter-helyettes tájékoztatása szerint az idén 8397 munkavállalási engedélyt adnak ki külföldieknek, akik elsősorban a hajógyártásban, az építőiparban, illetve a vendéglátásban és az idegenforgalomban helyezkednek el.

A jelenleg 31 ezer Horvátországban élő külföldi zöme a volt jugoszláv tagköztársaságokból, illetve Németországból, Olaszországból, Kínából, Ausztriából és Oroszországból érkezett.